KošíkZpátky do obchodu
- Celková cena:
- Zobrazit košík
Při vývoji našeho nádobí je pro nás vedle jeho tepelného rozvodu a dalších takových vlastností důležité, aby bylo praktické, a aby se s ním jednoduše pracovalo. Nevyžaduje tedy cokoliv netradičního při prvním, ale ani při dalším vaření.
Je ale několik základních pravidel, jejichž dodržováním nejenže prodloužíte nádobí životnost, ale také si zpříjemníte celý požitek z vaření. Vedle těchto pravidel je ještě několik otázek, se kterými se na nás, obzvlášť jedná-li se o Vaši první zkušenost s nádobím z nerezové oceli, často obracíte.
O většině z nich jsem se již zde na blogu v minulosti zmiňoval, nicméně je nelze dohledat v jednom uceleném článku, přičemž by například aktuálně, kdy vyřizujeme větší množství objednávek našeho nádobí z předprodeje, přesně něco takového přišlo vhod.
Před prvním vaření stačí nádobí umýt běžným způsobem a vysušit. Abyste zabránili vzniku skvrn od zaschlých kapek, je ideální sušit nádobí hned po umytí.
Pokud jste doposud nevařili v nádobí s vícevrstvou ocelovo-hliníkovou konstrukcí, tak bych při prvním rozpálení postupoval pomaleji. Díky hliníku uvnitř těla vede nádobí dobře teplo. Typicky mu stačí menší výkon vařiče a při vaření je předvídatelnější. Na to si rychle zvyknete a s nádobím se také rychle sžijete.
Nejen při prvním rozpálení je důležité, abyste nádobí nezahřívali na příliš vysokou teplotu a zcela prázdné (bez oleje, vody...). To mu nesvědčí.
Nádobí z nerezové oceli nevyžaduje nic speciálního. Můžete ho mýt běžnými přípravky. Ručně, ale i v myčce.
Jak bylo již zmíněno, nádobí sušíme ideálně hned po umytí, čímž snížíme riziko vzniku různých skvrn, na což je potravinářská nerezová ocel docela náchylná, a které se na nádobí čas od času objevují.
Ohledně skvrn dostáváme snad největší množství dotazů. Vždy nejprve ujišťujeme, že se jich nemusíte obávat. Nemají žádný vliv na funkci nádobí, nebo dokonce na jídlo, které v něm budete připravovat.
Ve většině případů se jedná o zaschlé kapky vody, vápennaté skvrny z vody, soli, a nebo o tepelné skvrny. Všechny zmizí buď průběžně při jednom z dalších vaření, a nebo je můžete vyčistit například trochou octa, citrónu, nebo našimi speciálními přípravky. Kromě rychlého sušení pomůže snížit riziko jejich vzniku také solení vody až ve chvíli, kdy se vaří.
Více informací o jednotlivých typech skvrn naleznete v našem článku zde a více informací o údržbě a mytí nádobí z nerezové oceli zde. Pokud používáte i některou z pánví s nepřilnavým povrchem, doporučení k údržbě se trochu liší a naleznete jej zde.
Nádobí z nerezové oceli dokáže být skvěle nepřilnavé i bez nepřilnavého povrchu. Stačí dodržovat pár zmíněných základních pravidel, které naleznete podrobněji rozepsané zde.
Není potřeba se jimi řídit na 100 %. Například vypálení u pánviček využijete jen čas od času, jestli vůbec. Jedná se však o základní principy, které je dobré znát, mít na paměti, párkrát si je vyzkoušet, a případně si je přizpůsobit svým vlastním zvykům.
Buková podložka pod hrnec Ø 20 cm
229 Kč349 Kč
Velké bukové prkénko 56×40 cm
949 Kč1 399 Kč