Vaříte rádi a dáváte přednost nádobí s nepřilnavými povrchy, protože se obáváte, že při smažení na nádobí z nerezové oceli by se mohlo jídlo připalovat?
Není potřeba.
Dodržíte-li pár jednoduchých pravidel, nebude se připalovat ani nádobí z nerezu.
Jak smažit v nerezovém nádobí bez přichytávání?
1) Vytvořte si dočasnou nepřilnavou vrstvu
Krok 1: Pánev vyčistěte a vytřete dosucha.
Krok 2: Do pánve nalijte olej, ideálně s vyšším bodem zakouření, tedy například řepkový nebo sezamový. Stačit vám budou 2-3 lžíce. Rozetřete ho po celém vnitřním povrchu pánve včetně okrajů, výborně se k tomu hodí například ubrousek nebo papírová utěrka.
Krok 3: Pánev zahřívejte na střední výkon zhruba 2-3 minuty (speciálně u vícevrstvého nerezového nádobí, které má lepší tepelný rozvod, se obecně více než střední výkon na vařiči nedoporučuje). Následně vařič vypněte.
Krok 4: Pánev i s olejem odstavte a nechte chvíli vychladnout., aby zůstala pouze teplá, nikoli horká.
Krok 5: Použitý olej vylijte (a k dalšímu vaření už nepoužívejte). Znovu pánev vytřete ubrouskem, ovšem šetrně, bez přílišného tlačení. Tím máte hotovo, vypálením se docílilo vyplnění různých pórů a škrábanců, které sice oko vidět nemusí, ale které bývají důvodem přichytávání surovin.
Připravená pánev se leskne skoro jako zrcadlo. Nyní ji můžete znovu zahřát a použít stejně, jako byste použili pánev nepřilnavou.
Tyto kroky můžete opakovat, kdykoli potřebujete podpořit nepřilnavost. Naše nádobí je přesně pro tyto účely vyrobené a bude nanejvýš spokojené, když s ním takto budete zacházet.
Vytvoření dočasné nepřilnavé vrstvy a příprava kuřecího steaku:
Vytvoření dočasné nepřilnavé vrstvy a příprava vaječné omelety:
2) Předehřívejte pánev
Předehřívejte pánev, než do ní začnete cokoliv vlévat nebo pokládat. Abyste dostatečné předehřátí poznali, můžete si pomoct nakapáním malého množství vody. Kapka by měla zůstat v celku a měla by se po pánvi rychle pohybovat.
3) Dejte surovinám čas
Dejte surovinám čas a nesnažte se s nimi manipulovat předčasně, dokud se samy od sebe od povrchu nádobí neodlepí. Speciálně pak steaky a obecně maso. Nemusíte se ničeho obávat, vždycky se pustí v tu správnou chvíli.
Další tipy k vaření v nerezovém nádobí
Vyvarujte se zbytečně vysokých teplot (maximálně 2/3 výkonu) a nádobí nezahřívejte dlouho bez obsahu.
Dbejte na správnou velikost vařiče. Plotýnka by měla sedět na průměr dna.
Solte vodu až když se vaří, předejdete tak vzniku bílých solných skvrn.
Nešokujte nádobí rychlou změnou teplot, mohlo by dojít k jeho ohnutí.
A to je všechno! Opravdu se není čeho bát a pevně věřím, že pokud těchto pár kroků dodržíte a s nerezovým nádobím se sžijete, bude vám jasné, proč je nádobí z nerezové oceli nejpoužívanější.
Výhody nádobí z nerezové oceli
Pokud je kvalitní, bytelné a vícevrstvé, tak oproti nádobí s nepřilnavými povrchy nabídne lepší rozvod tepla, možnost pořádného rozpálení, snadnou údržbu, používání v myčce, troubě a hlavně nesrovnatelně dlouhou životnost.
A přesně takové se jako jediná česká značka snažíme vyrábět. Vícevrstvé designové broušené nádobí z nerezové oceli, které je použito ve videích výše.
Další informaci o našem nádobí a jeho nabídku naleznete tady 👉 Nádobí Fabini
Pánve, na kterých jsme připravovali jídla ve videích 👉 Pánev z videa