Jak si udělat z nerezové pánve nepřilnavou?

Jak si udělat z nerezové pánve nepřilnavou?

Vaříte rádi a dáváte přednost nádobí s nepřilnavými povrchy, protože se obáváte, že při smažení na nádobí z nerezové oceli by se mohlo jídlo připalovat?

Není potřeba. 

Dodržíte-li pár jednoduchých pravidel, nebude se připalovat ani nádobí z nerezu.

Jak smažit v nerezovém nádobí bez přichytávání? 

1) Vytvořte si dočasnou nepřilnavou vrstvu

  • Krok 1: Pánev vyčistěte a vytřete dosucha.
  • Krok 2: Do pánve nalijte olej, ideálně s vyšším bodem zakouření, tedy například řepkový nebo sezamový. Stačit vám budou 2-3 lžíce. Rozetřete ho po celém vnitřním povrchu pánve včetně okrajů, výborně se k tomu hodí například ubrousek nebo papírová utěrka.
  • Krok 3: Pánev zahřívejte na střední výkon zhruba 2-3 minuty (speciálně u vícevrstvého nerezového nádobí, které má lepší tepelný rozvod, se obecně více než střední výkon na vařiči nedoporučuje). Následně vařič vypněte.
  • Krok 4: Pánev i s olejem odstavte a nechte chvíli vychladnout., aby zůstala pouze teplá, nikoli horká.
  • Krok 5: Použitý olej vylijte (a k dalšímu vaření už nepoužívejte). Znovu pánev vytřete ubrouskem, ovšem šetrně, bez přílišného tlačení. Tím máte hotovo, vypálením se docílilo vyplnění různých pórů a škrábanců, které sice oko vidět nemusí, ale které bývají důvodem přichytávání surovin.
  • Připravená pánev se leskne skoro jako zrcadlo. Nyní ji můžete znovu zahřát a použít stejně, jako byste použili pánev nepřilnavou.
  • Tyto kroky můžete opakovat, kdykoli potřebujete podpořit nepřilnavost. Naše nádobí je přesně pro tyto účely vyrobené a bude nanejvýš spokojené, když s ním takto budete zacházet.

Vytvoření dočasné nepřilnavé vrstvy a příprava kuřecího steaku: 

Vytvoření dočasné nepřilnavé vrstvy a příprava vaječné omelety: 

2) Předehřívejte pánev

  • Předehřívejte pánev, než do ní začnete cokoliv vlévat nebo pokládat. Abyste dostatečné předehřátí poznali, můžete si pomoct nakapáním malého množství vody. Kapka by měla zůstat v celku a měla by se po pánvi rychle pohybovat.

3) Dejte surovinám čas

  • Dejte surovinám čas a nesnažte se s nimi manipulovat předčasně, dokud se samy od sebe od povrchu nádobí neodlepí. Speciálně pak steaky a obecně maso. Nemusíte se ničeho obávat, vždycky se pustí v tu správnou chvíli.  

Další tipy k vaření v nerezovém nádobí

  • Vyvarujte se zbytečně vysokých teplot (maximálně 2/3 výkonu) a nádobí nezahřívejte dlouho bez obsahu.
  • Dbejte na správnou velikost vařiče. Plotýnka by měla sedět na průměr dna.
  • Solte vodu až když se vaří, předejdete tak vzniku bílých solných skvrn.
  • Nešokujte nádobí rychlou změnou teplot, mohlo by dojít k jeho ohnutí.

    A to je všechno! Opravdu se není čeho bát a pevně věřím, že pokud těchto pár kroků dodržíte a s nerezovým nádobím se sžijete, bude vám jasné, proč je nádobí z nerezové oceli nejpoužívanější.

    Výhody nádobí z nerezové oceli 

    Pokud je kvalitní, bytelné a vícevrstvé, tak oproti nádobí s nepřilnavými povrchy nabídne lepší rozvod tepla, možnost pořádného rozpálení, snadnou údržbu, používání v myčce, troubě a hlavně nesrovnatelně dlouhou životnost.

    A přesně takové se jako jediná česká značka snažíme vyrábět. Vícevrstvé designové broušené nádobí z nerezové oceli, které je použito ve videích výše.

    Další informaci o našem nádobí a jeho nabídku naleznete tady 👉  Nádobí Fabini 

    Pánve, na kterých jsme připravovali jídla ve videích 👉  Pánev z videa

    Autor: Jan Fabini

    Košík
    Zpátky do obchodu

    Zatím se v košíku nic nenachází.

    Mohlo by se vám hodit