Jak si udělat z nerezové pánve nepřilnavou?

Vaříte rádi a dáváte přednost nádobí s nepřilnavými povrchy, protože se obáváte, že při smažení na nádobí z nerezové oceli by se mohlo jídlo připalovat?
Není potřeba.
Dodržíte-li pár jednoduchých pravidel, nebude se připalovat ani nádobí z nerezu.
Jak smažit v nerezovém nádobí bez přichytávání?
1) Vytvořte si dočasnou nepřilnavou vrstvu
- Krok 1: Pánev vyčistěte a vytřete dosucha.
- Krok 2: Do pánve nalijte olej, ideálně s vyšším bodem zakouření, tedy například řepkový nebo sezamový. Stačit vám budou 2-3 lžíce. Rozetřete ho po celém vnitřním povrchu pánve včetně okrajů, výborně se k tomu hodí například ubrousek nebo papírová utěrka.
- Krok 3: Pánev zahřívejte na střední výkon zhruba 2-3 minuty (speciálně u vícevrstvého nerezového nádobí, které má lepší tepelný rozvod, se obecně více než střední výkon na vařiči nedoporučuje). Následně vařič vypněte.
- Krok 4: Pánev i s olejem odstavte a nechte chvíli vychladnout., aby zůstala pouze teplá, nikoli horká.
- Krok 5: Použitý olej vylijte (a k dalšímu vaření už nepoužívejte). Znovu pánev vytřete ubrouskem, ovšem šetrně, bez přílišného tlačení. Tím máte hotovo, vypálením se docílilo vyplnění různých pórů a škrábanců, které sice oko vidět nemusí, ale které bývají důvodem přichytávání surovin.
- Připravená pánev se leskne skoro jako zrcadlo. Nyní ji můžete znovu zahřát a použít stejně, jako byste použili pánev nepřilnavou.
- Tyto kroky můžete opakovat, kdykoli potřebujete podpořit nepřilnavost. Naše nádobí je přesně pro tyto účely vyrobené a bude nanejvýš spokojené, když s ním takto budete zacházet.
Vytvoření dočasné nepřilnavé vrstvy a příprava kuřecího steaku:
Vytvoření dočasné nepřilnavé vrstvy a příprava vaječné omelety:
2) Předehřívejte pánev
- Předehřívejte pánev, než do ní začnete cokoliv vlévat nebo pokládat. Abyste dostatečné předehřátí poznali, můžete si pomoct nakapáním malého množství vody. Kapka by měla zůstat v celku a měla by se po pánvi rychle pohybovat.
3) Dejte surovinám čas
- Dejte surovinám čas a nesnažte se s nimi manipulovat předčasně, dokud se samy od sebe od povrchu nádobí neodlepí. Speciálně pak steaky a obecně maso. Nemusíte se ničeho obávat, vždycky se pustí v tu správnou chvíli.
Další tipy k vaření v nerezovém nádobí
- Vyvarujte se zbytečně vysokých teplot (maximálně 2/3 výkonu) a nádobí nezahřívejte dlouho bez obsahu.
- Dbejte na správnou velikost vařiče. Plotýnka by měla sedět na průměr dna.
- Solte vodu až když se vaří, předejdete tak vzniku bílých solných skvrn.
- Nešokujte nádobí rychlou změnou teplot, mohlo by dojít k jeho ohnutí.
A to je všechno! Opravdu se není čeho bát a pevně věřím, že pokud těchto pár kroků dodržíte a s nerezovým nádobím se sžijete, bude vám jasné, proč je nádobí z nerezové oceli nejpoužívanější.
Výhody nádobí z nerezové oceli
Pokud je kvalitní, bytelné a vícevrstvé, tak oproti nádobí s nepřilnavými povrchy nabídne lepší rozvod tepla, možnost pořádného rozpálení, snadnou údržbu, používání v myčce, troubě a hlavně nesrovnatelně dlouhou životnost.
A přesně takové se jako jediná česká značka snažíme vyrábět. Vícevrstvé designové broušené nádobí z nerezové oceli, které je použito ve videích výše.
Další informaci o našem nádobí a jeho nabídku naleznete tady 👉 Nádobí Fabini
Pánve, na kterých jsme připravovali jídla ve videích 👉 Pánev z videa