5 nejčastějších skvrn na nádobí z nerezové oceli

5 nejčastějších skvrn na nádobí z nerezové oceli

V průběhu týdne jsem na našich sociálních sítích sdílel příspěvek se základními tipy ohledně péče o nádobí, které jsem čerpal z jednoho z předešlých článků na našem blogu. Vzhledem k tomu, že se ale článek tenkrát nevěnoval pouze samotné péči o nerezové nádobí, ale i jeho používání, tak jí nebyla věnována taková pozornost, jakou by si podle mě zasloužila.

V poslední době se na mne navíc obrací stále více lidí, kteří mi posílají fotografie různých typů skvrn na nádobí, ve kterém vaří, přičemž se ptají, jestli je to normální, čím jsou způsobeny, jaký vliv na vaření mají a hlavně jak se jich ideálně zbavit.

Přestože je nádobí z nerezové oceli jedním z nejodolnějších a mnohdy vydrží i generaci, tak na něm známky používání většinou neskryjete úplně dokonale. Občasná šmouha či nenápadný škrábanec k němu tedy prostě patří. I to má ale své kouzlo a není vůbec výjimkou, že se mnohým alespoň lehce opotřebované nádobí líbí více. Podobně jako třeba u produktů z pravé kůže.

Naprostá většina těchto šmouh a škrábanců navíc nemá krátkodobě jiný než estetický vliv a nemusíte se bát jejich zdravotní závadnosti nebo třeba vlivu na vaření. Jejich občasným umytím ale minimálně ničemu neuškodíte, a z dlouhodobějšího pohledu si jím pravděpodobně životnost svého nádobí jen prodloužíte.

Že se různé skvrny na nádobí objevují vůbec nemusí být uzpůsobeno vámi. Můžete o něj pečovat sebelépe a stejně vás sem tam z ničeho nic nějaká překvapí. Perfektním příkladem je třeba hned první typ: 

Vápenná skvrna

Bílý flek, který se objeví z ničeho nic a běžným mytím nejde dolu. To bílé je vápník. Na nádobí se dostane z vody, která obsahuje hydrogenuhličitany, které se při zahřívání mění na uhličitan vápenatý. Ten se vysráží ve formě vodního kamene a vytvoří tuto bílou vrstvu.

Není nebezpečná a rozpouští se v kyselém prostředí, což znamená, že k vyčištění pomůže ideálně ocet, nebo nějaký speciální přípravek na této bázi.

Vybereme-li ocet, tak ho společně s vodou nalijeme do nádobí (stačí ⅓ hrnku vody a ⅓ hrnku octa, dle situace), na pár minut zahřejeme na sporáku, umyjeme a osušíme. Pokud sáhneme po speciálním přípravku, tak se řídíme návodem.

(nebo pomůže náš přípravek na různé skvrny a leštění nádobí)

Tečky a důlky

Nechali jste v hrnci vyvařit vodu a objevily se na něm různé důlky a tečky? Technicky nejde o skvrnu, ale o erozi na nerezové oceli, ke které dojde kvůli přítomnosti chloridů ve vodě, třeba soli. Voda se v nádobě vypaří a obsažená sůl následně vytváří tyto důlky a tečky.

Důvodem je obsah chromu v nerezové oceli, který na povrchu reaguje s okolním vzduchem a vytváří vrstvu oxidu chromitého. Ten chrání nerezovou ocel před korozí. A přesto, že běžně vaření slané vody (na těstoviny a podobně) nádobí nepoškodí, tak při jejím vypaření právě nerozpuštěná sůl může poškodit tuto vrstvu oxidu chromitého, ve které nechá zmiňované důlky.

Dobrá zpráva je, že nádobí nezmění svoje vlastnosti a pokud není poškozené příliš, tak jej můžete bez starostí používat dál. Špatná, že to logicky nejde úplně dokonale vymýt a že se tím může teoreticky zkrátit jeho životnost. Záleží ale případ od případu. 

Rez

Ano, je to tak. I nerezové nádobí může reznout. Pokud o něj ale pečujete správně, tak se korozi můžete dost dobře vyhnout. To znamená nepoužívat drátěnku a příliš agresivní mycí prostředky, sušit ho hned po umytí a nenechávat dlouhodobě v příliš vlhkém prostředí.

Pokud se rez přece jen objeví, doporučuje se smíchat kapku vody s jedlou sodou, vytvořit tak hmotu, která připomíná pastu, tu na zkorodované místo nechat působit a následně se jí kartáčkem, drsnější houbičkou nebo něčím podobným společně s rzí snažit odstranit. Další možností je třeba i použití některého ze speciálních přípravků. 

Duha

Začnete používat nový hrnec, rendlík nebo pánvičku a objeví se na nich skvrna v podobě duhy. Nekvalitní materiál nebo zpracování? Ne. Flek je způsoben zahříváním nádobí, nijak mu neškodí a pravděpodobně se s ním budete při vaření setkávat často.

Jak jsem zmiňoval výše, nerezová ocel obsahuje chrom, který na povrchu reaguje se vzduchem a vytváří vrstvu oxidu chromitého, díky které je ocel odolnější proti korozi. Když se nerezová ocel zahřeje, vrstva je silnější, hustší a mění tak podmínky pro průchod světelných vln. Díky tomu vidíme tuto duhovou skvrnu, která jde většinou od žluté k modré.

Pokud chcete flek umýt, naneste na něj houbičkou ocet, ten nechte chvíli působit, a opláchněte.

(nebo pomůže náš přípravek na různé skvrny a leštění nádobí)

Připálenina

Myslím, že připáleninu netřeba popisovat. Známe ji každý. Dokonce možná více, než bychom nutně potřebovali. K vaření prostě patří, a pokud vás někdy ovládne emoce a budete chvíli přesvědčeni, že připálené nádobí jdete vyhodit, zkuste se přemoci a ještě jednou zvážit, zda by to nebyla škoda.

Bude to sice vyžadovat pár minut času, ale existuje docela tradiční a hlavně funkční postup, který vás připáleniny zbaví. Do postiženého kusu nádobí nalijte vodu (stačí pár cm), nasypte do ní větší množství jedlé sody, dle potřeby vařte a ideálně něčím plastovým či dřevěným se snažte připáleninu postupně odstranit.

Šanci na vznik připáleniny snížíte správným používáním nádobí z nerezové oceli, o kterém jsem psal zde.

(nebo pomůže náš přípravek na připáleniny a jinak silně znečištěné nádobí)

To bychom měli. Pět nejčastějších skvrn, které se objevují na nádobí. Je to trochu chemie a občas vznikne něco ještě úplně jiného, co jsem ani nezmínil. Většinou se ale používají podobné postupy, tedy speciální přípravky, ocet, citron, jedlá soda a podobně.

Pokud jde o běžnou péči o nerezové nádobí, snese toho hodně a není potřeba to přehánět. Nemá-li nepřilnavý povrch, tak s ním můžeme do myčky a používáme běžně dostupné saponáty. Ideálně jej vždy po umytí usušíme a vyvarujeme se různým drátěnkám nebo až příliš agresivním prostředkům.

A jaké postupy máte vy? 

Autor: Jan Fabini

Košík
Zpátky do obchodu

Zatím se v košíku nic nenachází.

Mohlo by se vám hodit