5 nejčastějších skvrn na nádobí z nerezové oceli

5 nejčastějších skvrn na nádobí z nerezové oceli

Přestože je nádobí z nerezové oceli jedním z nejodolnějších a mnohdy vydrží i generaci, tak na něm známky používání většinou neskryjete úplně dokonale. Občasná šmouha či nenápadný škrábanec k němu tedy prostě patří. 

Naprostá většina těchto šmouh a škrábanců navíc nemá krátkodobě jiný než estetický vliv a nemusíte se bát jejich zdravotní závadnosti nebo třeba vlivu na vaření. Jejich občasným umytím ale minimálně ničemu neuškodíte, a z dlouhodobějšího pohledu si jím pravděpodobně životnost svého nádobí jen prodloužíte.

S jakými běžnými typy známek používání se můžete setkat?

Bílá vápenná skvrna

Bílý flek, který se objeví z ničeho nic a běžným mytím nejde dolů. To bílé je vápník. Na nádobí se dostane z vody, která obsahuje hydrogenuhličitany, a ty se při zahřívání mění na uhličitan vápenatý. Ten se vysráží ve formě vodního kamene a vytvoří tuto bílou vrstvu.

Není nebezpečná a rozpouští se v kyselém prostředí, což znamená, že k vyčištění pomůže ideálně ocet nebo nějaký speciální přípravek na této bázi.

Vybereme-li ocet, tak ho společně s vodou nalijeme do nádobí (stačí ⅓ hrnku vody a ⅓ hrnku octa, dle situace), na pár minut zahřejeme na sporáku, umyjeme a osušíme. Pokud sáhneme po speciálním přípravku, tak se řídíme návodem.

(nebo pomůže náš přípravek na různé skvrny a leštění nádobí)



Bílou vápennou skvrnu lze jednoduše vyčistit

Tečky a důlky

Nechali jste v hrnci vyvařit vodu a objevily se na něm různé důlky a tečky? Technicky nejde o skvrnu, ale o erozi na nerezové oceli, ke které dojde kvůli přítomnosti chloridů ve vodě, třeba soli. Voda se v nádobě vypaří a obsažená sůl následně vytváří tyto důlky a tečky.

Důvodem je obsah chromu v nerezové oceli, který na povrchu reaguje s okolním vzduchem a vytváří vrstvu oxidu chromitého. Ten chrání nerezovou ocel před korozí. A přesto, že běžné vaření slané vody (na těstoviny a podobně) nádobí nepoškodí, tak při jejím vypaření právě nerozpuštěná sůl může poškodit tuto vrstvu oxidu chromitého, ve které nechá zmiňované důlky.

Dobrá zpráva je, že nádobí nezmění svoje vlastnosti, a pokud není poškozené příliš, tak jej můžete bez starostí používat dál. Špatná zpráva je, že to logicky nejde úplně dokonale vymýt a že se tím může teoreticky zkrátit jeho životnost. Zároveň jim můžete předcházet tím, že budete při vaření sůl vždy přidávat až do vroucí vody. 

Sůl přidávejte až do vroucí vody – předejdete tečkám a důlkám

Koroze

Ano, je to tak. I nerezové nádobí může reznout. Pokud o něj ale pečujete správně, tak se korozi můžete dost dobře vyhnout. To znamená nepoužívat drátěnku a příliš agresivní mycí prostředky, sušit nádobí hned po umytí a nenechávat dlouhodobě v příliš vlhkém prostředí.

Pokud se rez přece jen objeví, doporučuje se smíchat kapku vody s jedlou sodou, vytvořit tak hmotu, která připomíná pastu, tu na zkorodované místo nechat působit a následně se ji kartáčkem, drsnější houbičkou nebo něčím podobným společně s rzí snažit odstranit. Další možností je třeba i použití některého ze speciálních přípravků. 

Koroze se může objevit při nesprávné péči o nádobí

Duha

Začnete používat nový hrnec, rendlík nebo pánvičku a objeví se na nich skvrna v podobě duhy. Nekvalitní materiál nebo zpracování? Ne. Flek je způsoben zahříváním nádobí, nijak mu neškodí a pravděpodobně se s ním budete při vaření setkávat často.

Jak jsme zmiňovali výše, nerezová ocel obsahuje chrom, který na povrchu reaguje se vzduchem a vytváří vrstvu oxidu chromitého, díky které je ocel odolnější proti korozi. Když se nerezová ocel zahřeje, vrstva je silnější, hustší a mění tak podmínky pro průchod světelných vln. Díky tomu vidíme tuto duhovou skvrnu, která jde většinou od žluté k modré.

Pokud chcete flek umýt, naneste na něj houbičkou ocet, ten nechte chvíli působit a na závěr opláchněte.

 

(nebo pomůže náš přípravek na různé skvrny a leštění nádobí)

Duhová skvrna je způsobena zahříváním nádobí, nijak mu ale neškodí

Připálenina

Myslím, že připáleninu netřeba popisovat. Známe ji každý. K vaření prostě patří, a pokud vás někdy ovládne emoce a budete chvíli přesvědčeni, že připálené nádobí jdete vyhodit, zkuste se přemoci a ještě jednou zvážit, zda by to nebyla škoda.

Bude to sice vyžadovat pár minut času, ale existuje docela tradiční a hlavně funkční postup, který vás připáleniny zbaví. Do postiženého kusu nádobí nalijte vodu (stačí pár cm), nasypte do ní větší množství jedlé sody, dle potřeby vařte a ideálně něčím plastovým či dřevěným se snažte připáleninu postupně odstranit.

 

(nebo pomůže náš přípravek na připáleniny a jinak silně znečištěné nádobí)

S trochou úsilí se s připáleninou dá poprat

Drobné škrábance

Ty jsou chloubou každého ostříleného nádobí. Snažte se ale vyhnout hlubokým škrábancům, ty by totiž časem mohly vést ke korozi. Na nerezové nádobí proto nikdy nepoužívejte žádné drátěnky a vždy je lepší pracovat s dřevěnými či plastovými kuchyňskými doplňky. Nerezové nádobí může do myčky, ale víc ocení, když ho po použití umyjete v ruce a rovnou usušíte.

Zlátnutí

Zlátnutí nerezu je také jen kosmetickou vadou. Může mít hned několik příčin. Nejčastěji za to můžou zbytky připálených tuků a olejů nebo celkové přehřátí materiálu – například když necháte prázdné nádobí moc dlouho na rozpálené plotně. Na zažloutnutí zkuste prostředky na bázi jedlé sody.

Kdy nádobí reklamovat?

Pokud by vaše nádobí vykazovalo známky trvalého poškození či poškození z výroby je na místě ho reklamovat. Mezi takové poškození patří například prasklina, odštípnutý okraj, prohnuté dno či viklání rukojeti nádobí. Reklamace řešíme individuálně, co nejrychleji, a vždy nám jde o to, abyste mohli zase co nejdřív spokojeně vařit.

 

Autor: Alisa Safonova

Mohlo by se vám líbit

Košík
Zpátky do obchodu

Zatím se v košíku nic nenachází.

Vrácení do 60 dnů bez udání důvodu

Vztahuje se i na již použité zboží