Jak snížit riziko vyboulení dna nádobí?

Autor Jan Fabini

Jak snížit riziko vyboulení dna nádobí?
Jak snížit riziko vyboulení dna nádobí?

První páteční článek na tomto blogu jsem napsal a sdílel 6. září minulého roku. Bylo to po téměř dvou letech práce na naší první kolekci nádobí a přibližně jeden měsíc před jejím uvedením na trh.

Není to tak dávno a dobře si tedy pamatuji, když jsem se zmiňoval o tom, že jsem vůbec netušil, do čeho jsem se to vlastně pustil, a že kdybych býval věděl, že to nebude tak snadné, a byl pokornější k mnohdy i staleté tradici ostatních výrobců nádobí na trhu, tak bych to možná ani neudělal a spokojil bych se s tím, že takové nádobí, jak jsem si ho představoval, na trhu zkrátka není a nevznikne. 🙂

Psal jsem o tom často, až mně to přišlo trochu hloupé a snažil jsem se toho nadále vyvarovat.

Situace se ale nezměnila. Naopak. Těch výzev a prostorů ke zlepšení vidím stále více. Od každodenních, menších, až po ty dlouhodobější a závažnější. Na konci dne jsem za naprostou většinu z nich vlastně rád. Posunou nás v naší vizi o kousek dál a zase trochu zvýší hodnotu, kterou se snažíme vytvářet.

Jedna z těchto výzev ale vyčnívá, bojuji s ní od samého začátku a na konci dne mně spíš nedá spát, než že bych za ni byl ještě rád – občasné vyboulení den pánví.

Vyboulení dna nádobí

S vybouleným dnem nádobí jste se možná sami někdy setkali. Je to něco, co se děje ve většině případů u pánví, protože mívají větší průměry a naopak nemívají kolmé stěny.

Ještě specifičtěji jsou na to náchylnější pánve bez kapslového dna (viz obrázek níže). Tedy přesně takové, které vyrábíme i my a kterých je na trhu tak malé množství, což je ostatně zapříčiněno z velké části tímto, kdy mnozí výrobci zvolí tu jistější a levnější cestu a do tohoto ''boje'' se nepustí.

(vlevo: vytlouknuté dno společně se zbytkem těla nádobí, vpravo: kapslové dno dodané zvlášť)

K prohýbání den pánví dochází nejvíce na indukčních a sklokeramických deskách, které mají vyšší výkon a které tak kovu způsobí větší teplotní změnu a šok vedoucí právě k vyboulení.

I když tím jdu vlastně sám proti sobě, tak jsem přesvědčen, že stane-li se něco takového, je chyba téměř vždy na straně výrobce, nikoliv na straně kuchaře. Přesto je ale pár pravidel, která riziko vyboulení sníží a která by se vlastně měla u nádobí dodržovat i kdybychom se nebavili zrovna o tomto tématu.

Jak snížit riziko vyboulení dna nádobí?

  • Snažte se nádobí zahřívat postupně a nevařte zbytečně na vysoký stupeň. – Toto neznamená čekat dlouho na zahřátí a sotva dosáhnout bodu varu. Pokud je ale nádobí vícevrstvé a má dobrou tepelnou vodivost, jako mívá třeba právě vícevrstvé nádobí bez kapslového dna, tak není takové množství energie z vařiče potřeba a i kdyby neuškodilo dnu, tak způsobí tak vysokou teplotu, že se s ní nebude ani dobře vařit, smažit... 
  • Nezahřívejte prázdné nádobí na vysoké teploty. – Třeba pánvičky je vhodné předehřívat, než do nich začneme vkládat suroviny. Nikdy by to ale opět nemělo být na příliš vysokou teplotu a minimálně tuk do nich můžeme dát hned zpočátku.
  • Nešokujte zahřáté nádobí prudkým zchlazením. – Toto se stává především při mytí nádobí, kdy je sice dobré ho mýt ještě předtím, než zcela vystydne, nicméně by mělo být minimálně vlažné a do této nízké teploty by se mělo dostat nádobí samo, bez pomoci zchlazení vodou a pododobně.

    Naše komplikace

    Dna našeho nádobí jsou pro mne konstrukčně tím největším oříškem a jsem se zmiňoval, je to něco, s čím vedu dlouhodobý boj a kde máme ještě mnoho prostoru ke zlepšení.

    Je to (bohužel, ale i naštěstí) téměř jediný důvod našich občasných reklamací, kdy se některým našim zákazníkům, kteří vaří na indukci či sklokeramice, dna pánviček lehce vyboulila. 

    Všem samozřejmě obratem nabízím okamžité vrácení peněz, nebo výměnu za pánvičku z nové kolekce, protože jsme na tom zapracovali a věřím, že to v kolekci Marema bude zase o ten kousek lepší.

    Pokud k tomu, i třeba jen ve výjimečných případech, bude docházet i nadále, rozhodně to jen tak nevzdáme a budeme investovat čas i peníze do toho, abychom to vyřešili.

    Kromě nového řešení loga (leptání místo ražby) a upraveného postupu při výrobě, což byly změny týkající se den nádobí v nové kolekci, mám pro případ potřeby připravené i další a zásadnější změny, jako možné přidání dvou dalších vrstev materiálu, úprava úhlu postavení stěn pánví, celková úprava jejich tvaru a podobně.

    Můžu vám zkrátka slíbit, že pro to uděláme co bude v našich silách a pokud používáte naše nádobí a k něčemu takovému u něj někdy dojde, neváhejte se na mne obrátit a vždy vám nabídnu řešení, která jsem zmiňoval výše. 🙂

    Doufám, že se vám tipy z článku budou hodit a pokud máte jiné, které jsem nezmínil, tak budu moc rád, když se o ně podělíte níže v komentářích!


    Zůstaňme v kontaktu

    Tipy o nádobí, vaření a novinky o naší značce odesíláme i e-mailem. Čas od času k nim navíc přidáme i nějakou speciální akci, kterou jinde nesdílíme.

    Abyste zprávy dostávali také, stačí se k odběru zapsáním e-mailu zdarma registrovat:


    • Dobrý den, děkuji Vám moc za dotaz a také Vaši objednávku. Vážím si toho. Co se plynového sporáku týká, určitě není potřeba používat jakékoliv podložky. Vypalování a odlupování povrchu uprostřed může způsobit vaření až na příliš vysoký výkon plynového hořáku, které je však mnohdy z důvodu horší kvality tepelného rozvodu nádobí nutné. Věřím, že u naší pánvičky toto potřeba nebude a tedy že se ani povrch nevypálí a nebude odlupovat. Ještě jednou Vám děkuji a kdyby cokoliv, jsem Vám kdykoliv k dispozici. :-) S přáním krásného dne, Fabini Jan

      Jan Fabini dne

    • Chtěla bych se zeptat jak je to u plynového sporáku? Musím používat nějakou podložku na hořák? Vaši pánev mám objednanou. (U jiných teflonových pánví se mi ve středu, kde je hořák více vypalují a odlupuje povrch.)

      Eva Z. dne

    Musí být před zveřejněním schválen.

    x