Jak používat a udržovat nádobí z nerezové oceli?

Jak používat a udržovat nádobí z nerezové oceli?

Nerezová ocel byla při výrobě našeho prvního nádobí jasná volba. Je-li kvalitní, můžete z ní udělat téměř nesmrtelný, lehce udržovatelný, univerzální a cenově dostupný produkt.

Pokud navíc přidáte vrstvu hliníku nebo mědi, dosáhnete i skvělých tepelných vlastností, a nádobí z kombinace takových materiálů nabídne to, co by při použití jiných neumělo.

Není se proto čemu divit, že je nerezové nádobí nejpoužívanější. V domácích, ale i profesionálních kuchyních.

I přesto, že se těší takové oblibě, se ale stále často setkávám s lidmi, kteří v nerezu nevaří, protože se obávají přilnavosti a náročného používání. Místo toho sáhnou po nádobí s různými nepřilnavými povrchy, které nám ale takové vlastnosti nenabídne a které se musí ob dva až tři roky měnit za nové. 

Naprosto to chápu, nicméně se snažím vysvětlovat, že jsou takové obavy zbytečné. Pokud víme, co od nerezového nádobí čekat a dodržíme pár jednoduchých pravidel, jídlo se přichytávat nebude, vaření v něm bude jednoduché a následná péče jakbysmet. 

Jak nerezové nádobí používat a předejít přichytávání jídla? 

  1. Předehřívejte pánev, než do ní začnete cokoliv vlévat nebo pokládat. Abyste dostatečné předehřátí poznali, můžete si pomoct nakapáním malého množství vody.
Pokud vznikne jen jedna kapka, která se bude po povrchu pohybovat, je správný moment začít. Ve videu 1:19.

Pozor ale i na přílišné nahřátí, to poznáte tak, že se voda rychle vypaří. Tehdy musíte pánev nechat zase chvíli odstát a ochladit.

Celý proces ve videu: 

 

2. Dejte potravinám čas a nesnažte se s nimi manipulovat předčasně, dokud se samy od sebe od povrchu nádobí neodlepí. Speciálně pak steaky a obecně maso. Nemusíte se ničeho obávat, vždycky se pustí v tu správnou chvíli. 

3. Vyvarujte se zbytečně vysokých teplot a nádobí nezahřívejte dlouho bez obsahu.

4. Dbejte na správnou velikost vařiče. Měl by sedět na průměr dna.

5. Solte vodu až když se vaří, předejdete tak vzniku bílých solných skvrn. Ty sice lze jednoduše odstranit (viz níže), ale je to zbytečná práce navíc.

6. ''Udělejte si ho nepřilnavé''. Stačí pánev pořádně umýt, zahřát, nanést na ni olej, počkat až se z ní začně trochu kouřit, následně olejem vytřít celý povrch (můžeme opakovat), zbylý olej vylít a máme hotovo.
Takto ošetřenou pánev potom nemyjeme saponátem, nýbrž vodou a ubrousky. 

 

Celý proces ve videu (od 0:22):

 

7. Nešokujte nádobí rychlou změnou teplot, mohlo by dojít k jeho ohnutí.

Jak o nerezové nádobí pečovat?

1. Při běžném zašpinění nevyžaduje speciální péči. Většinou může do myčky, nebo se myje ručně za použití běžných saponátů

2. Pokud myčka nebo rychlé omytí nestačí, necháme nádobí odmočit delší dobu. Stačí opět teplá voda a saponát.

3. Pokud nestačí odmočení, nasypeme na znečištěnou část jedlou sodu a vyvaříme ji. Nemáme-li, použijeme ocet nebo citrón. (doporučuji při tom zapnout v kuchyni digestoř 😊) 

Celý proces ve videu:

 

4. Pro dodání lesku můžeme použít opět jedlou sodu, ocet, citron, leštící pastu nebo některý z přípravků na nerez (náš přípravek Fabini) .

5. Není dobré používat drátěnku.

6. Utírejte nádobí rychle po umytí, jinak vám na něm vzniknou šupinky. Pokud se tak stane, stačí umýt sodovkou, octovou nebo citronovou vodou. Stejně tak stačí umýt i šupinky od soli.

7. Snažte se nádobí umývat ještě předtím, než na něm nečistota zaschne. Mnohdy si tak ušetříte plno práce.

Jakou zkušenost máte s nádobím z nerezové oceli vy a jaké tipy byste do článku přidali?

Autor: Jan Fabini

Košík
Zpátky do obchodu

Zatím se v košíku nic nenachází.

Mohlo by se vám hodit