Nerezová ocel, nebo nepřilnavý povrch?

Nerezová ocel, nebo nepřilnavý povrch?

''Nádobí z nerezové oceli bez nepřilnavého povrchu, nebo nádobí s nepřilnavým povrchem?'' Nejsem si jistý, jestli jsem od chvíle založení značky nádobí dostal nějakou otázku vícekrát. 

Tedy, vlastně ano, a sice: ''Jak jsi na to přišel?''

Každopádně na druhém místě bude tento dotaz stoprocentně. A protože důvod pro výrobu nádobí Fabini jsem sdílel hned v jednom z prvních článků, tak otázku výběru ''přilnavého'' proti nepřilnavému nádobí bych rád zodpověděl v tomto. 

Dlužno podotknout, že se jedná pouze o můj pohled na věc a že jsem především názoru ''to úplně nehrotit''. Vaření by měla být hlavně zábava, a nakonec, skvělé jídlo přichystáte v lecčem. Pokud ale zvažujete výběr nového nádobí, chcete ušetřit, nebo si třeba zmiňovanou přípravu pokrmů zpříjemnit, mohlo by vám srovnání těchto dvou variant pomoct.

Jak o samotném nádobí z nerezové oceli, tak o nepřilnavém nádobí jsem už na blog psal. Zajímá-li vás tedy také jejich historie, složení nebo jiné detaily, doporučím začít u těchto článků.

Pánev Fabini

Pánev Fabini

Které z nich si vybrat do kuchyně?

Oboje. A pokud takovou možnost nemáte, nebo nechcete, tak samotné nerezové bez nepřilnavého povrchu.

Otázka buď to, a nebo to druhé, je v tomto případě totiž nešťastná. Jak nerezové nádobí, tak to nepřilnavé má v kuchyni své místo, nepřilnavé by však mělo sloužit spíš jako doplněk, nikoliv plnohodnotná náhrada. 

Je to vesměs podobné, jako kdybychom dělali atletiku a rozhodovali se mezi nákupem běžnějších běžeckých bot a treter. Běžné běžecké boty budou většinu času použitelnější a vhodnější, tretry naopak oceníme při závodu na okruhu, kdy z nich dokážeme vytáhnout to, co by nám běžné boty nabídnout nedokázaly. Pokud bychom je pak nosili i mimo dráhu, půjde to. Nebude to ale pohodlné a navíc se nejspíš rychle opotřebují. Tedy minimálně taková je moje představa 😁. 

V našem případě jsou běžné boty nerezovým nádobím a tretry nádobím nepřilnavým. Nerezové nádobí je základ, ve kterém připravíme víceméně jakékoliv jídlo. Nádobí s nepřilnavým povrchem se perfektně hodí na křehčí pokrmy, jako jsou vajíčka, palačinky, některé ryby a podobně. 

Nepřilnavá pánev Fabini

Pánev s nepřilnavým povrchem Fabini

Rozdíly

Kvalitní nádobí z nerezové oceli nám nabídne lepší tepelné vlastnosti. Můžeme jej více zahřát, díky čemuž dosáhneme třeba dokonale křupavé kůrky. Jak jsem navíc zmiňoval, je univerzálnější, hygieničtější, mnohdy může do trouby, myčky, nemusíme s ním zacházet s úplnou opatrností a hlavně dlouho vydrží.

Zatímco ať si pořídíte nepřilnavé nádobí jakékoliv, je dobré počítat s tím, že dříve nebo později o své nepřilnavé vlastnosti přijde a bude potřebovat vyměnit. Do té doby však onu nepřilnavost nabídne a při jeho používání tak třeba nebudete potřebovat tolik tuku.

Mimo to bývá nádobí s nepřilnavým povrchem časově méně náročné na údržbu. Jídlo se k němu nepřichytává a často jej bude po použití stačit vytřít ubrouskem. Trouba a myčka se u něj většinou nedoporučuje, nicméně, jako u nerezového nádobí, záleží na konkrétním produktu. Stejně je to i s cenou, kdy nelze tvrdit, že je jedna z variant obecně levnější nebo dražší.

Myslím si, že v domácnostech je nepřilnavé nádobí nadužívané a mnozí lidé se používání nádobí z nerezové oceli bez nepřilnavého povrchu obávají. Je pravda, že k nám dokáže být nemilosrdné. Pokud ale víme, co od něj čekat, a pokud dodržíme pár jednoduchých pravidel, tak jsou obavy zbytečné. Můžeme si užívat obou zmíněných variant nádobí a naše vaření posunout zase o kousek dál.

Co byste na otázku odpověděli vy? Zapomněl jsem na některé z vlastností, nebo se váš názor od mého úplně liší? Za jakoukoliv zpětnou vazbu budu jako vždy moc rád!

Autor: Jan Fabini

Košík
Zpátky do obchodu

Zatím se v košíku nic nenachází.

Mohlo by se vám hodit