Rychlý kaldoun podle Zdeňka Pohlreicha

Rychlý kaldoun podle Zdeňka Pohlreicha

Kaldoun je klasická česká polévka, která má v sebe vše, co člověk od pořádného vývaru čeká. V litině se dělá ještě o kus lépe – drží teplotu, netlačí na čas a nechá chutě pěkně pracovat. Tento rychlý kaldoun v podaní Zdeňka Pohlreicha je důkaz, že tradiční kuchyně nemusí být zdlouhavá, aby byla poctivá. Stačí dobrý základ, kousek zeleniny a žádné zbytečné „kouzlení“.

Ingredience:

  • 1 kg kostí a odřezků z drůbeže
  • 200 g drůbežích drůbků
  • 4 l vody
  • 1 cibule, překrojená napůl
  • 1 mrkev, překrojená napůl
  • 1 řapík celeru, překrojený napůl
  • 1 lžička nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička kuliček černého pepře
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • 100 g polévkových nudlí
  • 2 lžíce nasekané hladkolisté petržele

Postup: 

1. Do velkého hrnce vložte drůbeží kosti, odřezky a drůbky a zalijte 2 l studené vody. Tučnou kůži vynechte, aby polévka nebyla moc mastná. Přidejte cibuli, mrkev a řapíkatý celer a přiveďte k varu.

2. Vzniklou pěnu sbírejte pomocí odpěňovačky. Do vývaru přidejte nové koření, jeden bobkový list a kuličky pepře a vařte, až maso změkne – zhruba 20 minut.

3. Když je maso měkké, vývar přeceďte do jiného hrnce a tzv. založte kaldoun. V pánvičce rozehřejte máslo, vsypte mouku a míchejte, až vznikne zlatavá jíška. Vmíchejte ji do čirého vývaru, přidejte zbylý bobkový list a povařte na vysoký stupeň zhruba 20 minut.

4. Mezitím nakrájejte uvařené maso a zeleninu na kostičky. Do jiného hrnce nalijte 2 l vody, osolte ji a přiveďte k varu. Vsypte nudle a uvařte je dle návodu na obalu. Sceďte a vsypte je do hotové polévky. Přidejte nakrájené maso a zeleninu, rozlijte do talířů a ozdobte petrželkou.

Dobrou chuť! 

Video recept najdete na našem Youtube

Autor: Nina Ševčíková

Mohlo by se vám líbit

Košík
Zpátky do obchodu

Zatím se v košíku nic nenachází.