Recept: Dokonalý steak podle šéfkuchaře Ambiente

Kreativní šéfkuchař Ambiente Tomáš Valkovič, kterého můžete potkat například ve vzdělávacím centru a tréninkové kuchyni Ambiente s výstižným názvem UM, pro vás připravil recept na šťavnatý steak na pánvi Lucca. Vyzkoušejte jeho návod krok za krokem a ochutnejte steak jako z restaurace.
Na jednu porci budete potřebovat:
- Maso na steak
- Olivový olej
- Sůl
- Pepř
- 2–3 stroužky česneku
- 2–3 snítky tymiánu
- 100 g másla
Postup:
- Maso na steak vytáhněte z lednice a nechte odležet 3–4 hodiny předtím, než se pustíte do vaření.
- Nalijte do pánve trochu oleje a začněte ji zahřívat. Až z oleje začne pomalu stoupat dým, je pánev dostatečně rozehřátá.
- Maso z obou stran potřete olejem, nasolte, opepřete a dejte ho na pánev.
V tu chvíli začíná probíhat Maillardova reakce, chemický proces, díky kterému se zvýrazní a zlepší chuť i barva steaku. Maso bude zvenku příjemně opečené a uvnitř zůstane šťavnaté. Poznáte ji tak, že se maso začne zprudka opékat a na chvíli se přichytí. To je však žádoucí. Až se steak dostatečně opeče, sám se od pánve odlepí a můžete ho otočit a nechat opékat z druhé strany. Pro tuto reakci potřebujete kvalitní nerezové nádobí, které dobře vede teplo. Na nepřilnavém povrchu nebo na nádobí, které nevede teplo tak dobře jako nerez, se vám nepovede. |
- Opečte ho, a až se pustí, otočte ho a nechte ho opéct z druhé strany.
- Když je maso opečené z obou stran, přidejte na pánev tymián, česnek a máslo. To se rozpustí a vytvoří šťávu, kterou steak polévejte. Díky tomu se maso získá lepší chuť a navíc se ještě více propeče a nemusíte ho nechávat dopéct v troubě.
- Až bude maso hotové, což poznáte nejlépe po hmatu podle jeho měkkosti, vytáhněte ho z pánve a nechejte ještě 6–10 minut odpočinout. Díky tomu se tekutina uvnitř zase spojí s masem a při krájení z masa už téměř nic nevyteče a ponechá si tak svou šťavnatost.
- Nakonec steak můžete nakrájet na plátky, krájejte vždycky kolmo na vlákna, a případně ještě dosolit.
Dobrou chuť!