Recept: Noky s hříbky podle šéfkuchaře Ambiente

Recept: Noky s hříbky podle šéfkuchaře Ambiente

Bramborové noky a hříbky představují typicky české chutě. Vyzkoušejte jejich kombinaci s tymiánem a parmazánem podle kreativního šéfkuchaře Ambiente Tomáše Valkoviče. Použijte k tomu wok Fabini a vychutnejte si lahodný krémový výsledek, který chutná jako z restaurace.

Kromě toho, že je výsledek neskutečně chutný, je recept na bramborové noky s houbovou omáčkou skvělý i v tom, jak na sebe jednotlivé úkony navazují:

  • Začněte tím, že si uvaříte brambory.
  • Pak nakrájejte hříbky a cibuli. 
  • Pak se vrhněte do přípravy noků. 
  • Až vhodíte noky do vody, začněte připravovat houby ve woku. 
  • To bude trvat stejně dlouho jako vaření noků. 
  • Ve správný čas oboje smícháte a máte tu nejkrémovější houbovou omáčku s noky jako z restaurace.

Na noky budete potřebovat:

  • 1½ kg vařených brambor
  • ½ kg polohrubé mouky
  • ½ kg měkkého tučného tvarohu
  • 5 vajec
  • 3 g kmínu
  • sůl

Postup na přípravu noků jako z restaurace:

  • Uvařte brambory a nechte je vychladnout. 
  • Až budou brambory vlažné, oloupejte je a najemno nastrouhejte.
  • Nastrouhané brambory promíchejte s ostatními ingrediencemi. Vzniklé těsto rozdělte na čtyři části, ze kterých vytvořte dlouhé válečky. 
  • Dejte si vařit vodu na noky.
  • Odkrajujte z válečků noky a rovnou je házejte do hrnce s vroucí osolenou vodou.
  • Jakmile noky vyplují na hladinu, nechte je ještě 5 minut povařit
  • Pak je vytáhněte pomocí děrované naběračky nebo sítka a vhoďte je do woku, kde se mezi tím připravují hříbky.

Na omáčku budete potřebovat:

  • 1 lžíci oleje 
  • kostičku másla
  • ½ cibule
  • 200 g pokrájených hříbků
  • snítku tymiánu
  • 200 ml bílého vína
  • ½ parmazánu
  • hrst lístků petržele
  • sůl a pepř

Postup na přípravu hříbků:

  • Nalijte olej do woku a pánev zahřejte.
  • Do rozehřátého woku nasypte nakrájené hříbky a začněte je zprudka opékat.
  • Po chvíli přidejte půlku nakrájené cibule, tymián z jedné snítky a víno.
  • Víno je potřeba redukovat a na to se výborně hodí právě wok Fabini, jehož vyboulené stěny, které vedou teplo stejně dobře jako dno, vypařování alkoholu urychlí.
  • V tu chvíli by měly být noky uvařené, vytáhněte je a dejte rovnou do woku do omáčky.
  • Přidejte máslo, vypněte sporák a máslo v pánvi promíchejte s ostatními surovinami.
  • Nakonec do woku nastrouhejte parmazán, který omáčku ještě více zahustí a vše zasypte petrželí.

Až budete hříbkové noky servírovat, nastrouhejte navrch ještě jednou trochu parmazánu. Dobrou chuť!

Autor: Pavlína Štochlová

Košík
Zpátky do obchodu

Zatím se v košíku nic nenachází.

Mohlo by se vám hodit