Proč WOK pánev?

Proč WOK pánev?

Autor Jan Fabini

Proč WOK pánev?

Jak jste možná zaznamenali, v předprodeji naší nové kolekce Marema se objevila pánev typu WOK, která je pro mne od rozhodnutí o zařazení do nabídky velkou zkouškou. A přiznám se, že vlastně ani nevím, jestli se stane stálou součástí nabídky našich výrobků.

Vůbec ne proto, že by se mně jako kousek nádobí nelíbila, nebo že bych nebyl spokojen s výsledkem v nové kolekci. To naopak. Nejsem si akorát jistý, jestli mezi naše ostatní nádobí zapadá a jestli jde ruku v ruce s moji představou o směru naší značky do budoucna.

Kolekce Marema mně ale přípravu WOK pánve umožnila, protože, jak už jsem v předešlých článcích psal, jsem celou kolekci připravoval s důrazem na praktičnostA praktická WOK pánev bezpochyby je.

A když se tedy v nabídce alespoň nyní objevila, rozhodl jsem se jí věnovat prostor i v dnešním článku, bez ohledu na to, jak to s ní bude do budoucna. Protože i kdyby to s ní v naší nabídce nedopadlo, na blogu o nádobí chybět nesmí! 😊

Naše WOK pánev Marema

Tento typ pánve má kořeny v Asii, kde se podle dostupných informací používal už zhruba před 2000 lety. Znak pro WOK pánev vypadá takto: 镬 a dle toho, co se mně podařilo zjistit, znamená něco jako vařící kotel, vařící hrnec. V Asii je speciálně u starších generací naprostým základem a je tam také možná nejpoužívanějším kouskem nádobí vůbec. V domácnostech používají většinou minimálně dva kusy. Jeden na smažení, druhý na dušení.

WOK pánev je výjimečná svým vybouleným tvarem, díky kterému má nejen velký objem, ale hlavně perfektní tepelný rozvod. 🔥 Taková kombinace ji dělá, jak už jsem zmínil, praktickou a univerzální.

A navíc se snadno udržuje.

Tradiční WOK pánev se vyrábí ze železa a je celá vyboulená. Používá se na speciálním plynovém vařiči na velkém plamenu, který ji ode dna dokáže rozehřát na vysoké teploty. Na takovém vařiči je také možné pánev prohazovat způsobem, který je pro ni typický.

V takovém případě se společně s WOK pánví používá delší naběračka, která slouží nejen k nabírání a přidávání jednotlivých ingrediencí a míchání, ale také jako ochrana před popálením.

Tradiční asijská WOK pánev s vybouleným dnem, www.chefshop.cz

Tradiční vařič na WOK pánve

Video s tradičním způsobem používání WOK pánve

WOK pánev, která se používá v našich domácnostech, je pak trochu odlišná. Základní princip vyboulení a skvělého rozvodu tepla zůstává stejný, nicméně alespoň část dna bývá rovná, aby se mohla použít na naše typy vařičů a abychom si nemuseli společně s WOK pánví kupovat také speciální nástavce na ně.

I samotné smažení či vaření v pánvi je proto trochu odlišné a oproti tradičnímu způsobu mnohem klidnější.

Vzhledem k těmto skutečnostem se místo samotného železa vyrábí pánve i z odlišných vícevrstvých materiálů, které jsou sice těžší, nicméně teplo ze dna pánve rozvedou lépe a nahradí tak objemný a výkonný plamen.

Jako třeba právě naše vícevrstvá nerezová ocel s hliníkem. Vzhledem k klidnějšímu způsobu používání pak ani vyšší váha tolik nevadí.

Zajímavost: Stejně tak, jako jsme my převzali WOK pánev z Asie a používáme ji čím dál tím více, tak v Asii používají mladší generace čím dál tím více naopak obyčejné pánvičky a podobně.

Na co se WOK pánev hodí a jak ji používat?

Oproti běžné pánvičce nabídne WOK lepší rozvod tepla do stěn a také větší objem. S trochou fantazie s ní zvládnete opravdu téměř všechno, ale na co se vyloženě hodí a v čem jsou nepřekonatelné, jsou různé směsy menších kousků zeleniny a masa, opravdu prudké smažení, ale třeba i zmíněné dušení. Na co se naopak moc nehodí, jsou měkčí ingredience, které potřebují více prostoru a méně manipulace, větší kusy ingrediencí, steaky a podobně.

Co se používání WOK pánve týká, platí pro ni obdobná pravidla jako pro ostatní nádobí. Je-li pánev ze železa, je potřeba před použitím vypálit (návod). Než do WOK pánve nalijeme tuk a vkládáme jednotlivé ingredience, je dobré ji mít předehřátou (návod) a ingredience suché. 

Oproti ostatnímu nádobí můžeme s ingrediencemi určitě rychleji začít manipulovat a vzhledem k vyššímu rozpálení je vhodné používat oleje s vyšším bodem zakouření, jako je třeba arašidový a řepkový, nebo třeba přepuštěné máslo.

Údržba WOK pánve se odvíjí od materiálu, přičemž návod na péči o tu z nerezové oceli jsem sepsal tady.

Jako vždy doufám, že jste se v článku dozvěděli něco zajímavého a hodnotného. Budu moc rád, pokud se mnou budete sdílet Vaši zkušenosti s používáním WOK pánve a Váš pohled na ni jako takovou. 😊



Zůstaňme v kontaktu

Tipy o nádobí, vaření a novinky o naší značce odesíláme i e-mailem. Čas od času k nim navíc přidáme i nějakou
speciální akci, kterou jinde nesdílíme.

Abyste zprávy dostávali také, stačí se k odběru zapsáním e-mailu zdarma registrovat:

Komentáře

Napsat komentář

Musí být před zveřejněním schválen.