Alsaský hrnec podle Zdeňka Pohlreicha

Alsaský hrnec podle Zdeňka Pohlreicha

Alsaský hrnec je starý, poctivý pokrm, který stojí na jednoduchém nápadu: tři druhy masa, den marinování a pomalé pečení, které udělá veškerou práci za vás. Ženy kdysi nechávaly tuhle směs masa, zeleniny a vína péct u pekaře spolu s chlebem — a přesně tak je dobré k tomu přistupovat i dnes: nikam nespěchat a nechat chutě, aby si sedly. Litinový hrnec je na to jako dělaný; drží teplotu, udrží vlhkost a dokáže z masa vytáhnout neuvěřitelnou jemnost. Výsledkem je jídlo, které voní domovem, vínem a časem — čistá alsaská tradice bez zbytečného pozlátka. Vychutnejte si tenhle recept od Zdeňka Pohlreicha. 

Ingredience: 

  • 250 g jehněčí plece či kýty,
  • nakrájené na 3cm kousky
  • 250 g vepřové plece, nakrájené
  • na 3cm kousky
  • 1 vepřová nožička
  • 1 vepřový ocásek
  • 1 hovězí žebro
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 l suchého bílého vína
  • 10 stroužků česneku, nakrájených
  • na plátky
  • 3 bobkové listy
  • 2 hřebíčky
  • 1 snítka tymiánu
  • 100 g sádla
  • 500 g lojovitých brambor (typu A),
  • oloupaných a nakrájených
  • na plátky
  • bílá část ze 2 pórků, nakrájená
  • na kolečka
  • 2 mrkve, nakrájené na plátky
  • 2 cibule, nakrájené na plátky
  • 1/2 celeru, nakrájeného na plátky
  • zhruba 200 ml vody
  • 100 g hladké mouky

Postup:

1. Den předem vložte všechno maso do hrnce, osolte, opepřete, zalijte vínem, přidejte 2 stroužky česneku, bobkový list, hřebíček a tymián, promíchejte a nechte marinovat.

2. Zapékací formu na terinu vymažte sádlem a dno vyložte plátky brambor a pórku. Poklaďte marinovaným masem, zbylou nakrájenou zeleninou a stroužky česneku a nakonec nakrájenými bramborami.

3. Přelijte vínem z marinády a dle potřeby vodou, aby byla forma do dvou třetin zaplněná tekutinou. Uzavřete pokličkou a vložte do chladu. Troubu předehřejte na 180 °C.

4. Z 50 ml vody a mouky vypracujte pružné těsto, vyválejte váleček a položte ho po obvodu formy, aby fungoval jako těsnění. Přiklopte pokličkou a pečte v předehřáté troubě 2–3 hodiny doměkka.

5. Servírujte v pekáči a s bílým vínem. Doporučuji Gewürztraminer nebo Riesling z Alsaska (tramín červený nebo alsaský ryzlink).

Video recept najdete na:

Autor: Nina Ševčíková

Mohlo by se vám líbit

Košík
Zpátky do obchodu

Zatím se v košíku nic nenachází.