Jak vařit v nerezovém nádobí?

Autor Jan Fabini

Jak smažit v nerezovém nádobí bez připalování?

  • Předehřívejte pánev, než do ní začnete cokoliv vlévat nebo pokládat. Abyste dostatečné předehřátí poznali, můžete si pomoct nakapáním malého množství vody. Kapka by měla zůstat v celku a měla by se po pánvi rychle pohybovat.

  • Dejte potravinám čas a nesnažte se s nimi manipulovat předčasně, dokud se samy od sebe od povrchu nádobí neodlepí. Speciálně pak steaky a obecně maso. Nemusíte se ničeho obávat, vždycky se pustí v tu správnou chvíli. 
  • Udělejte si pánve nepřilnavé tím, že je vypálíte. Postup:
    • Pánev vyčistíme.
    • Do pánve nalijeme olej (ideálně nějaký s vyšším bodem zakouření, tedy například řepkový, sezamový a podobně, více informací). Stačí 2-3 lžíce.
    • Pánev zahříváme (stačí na střední výkon vařiče, používáme-li troubu, tak zhruba 180 stupňů Celsia) a olej vymažeme po celém povrchu, včetně okrajů. Opatrně si můžeme pomoci třeba ubrouskem.
    • Pánev s rozetřeným olejem zahříváme na vařiči, dokud se z ní začne lehce kouřit. Následně vařič okamžitě vypneme.
    • Pánev necháme chvíli vychladnout, a pokud nám na ní zůstal přebytečný olej, zbavíme se jej vylitím a následným vytřením ubrouskem. Šetrně, bez přílišného tlačení.
    • Hotovo. Pánev můžeme opět zahřát a použít.

Další tipy k vaření v nerezovém nádobí

  • Vyvarujte se zbytečně vysokých teplot a nádobí nezahřívejte dlouho bez obsahu.
  • Dbejte na správnou velikost vařiče. Plotýnka by měla sedět na průměr dna.
  • Solte vodu až když se vaří, předejdete tak vzniku bílých solných skvrn.
  • Nešokujte nádobí rychlou změnou teplot, mohlo by dojít k jeho ohnutí.


Zůstaňme v kontaktu

Tipy o nádobí, vaření a novinky o naší značce odesíláme i e-mailem. Čas od času k nim navíc přidáme i nějakou
speciální akci, kterou jinde nesdílíme.

Abyste zprávy dostávali také, stačí se k odběru zapsáním e-mailu zdarma registrovat: