Jak vypálit pánev z nerezové oceli?

Autor Jan Fabini

K vypálení potřebujeme jen sporák a trochu oleje, a zabere nám maximálně pár minut. Procesem dosáhneme skoro stejných nepřilnavých vlastností, jako mají běžné pánve s nepřilnavými povrchy. Vypalování můžeme opakovat kdykoliv, a nádobí jakkoliv neuškodí.

Vypalovat můžeme na sporáku, nebo v troubě. Trouba se ale používá spíš u nádobí z jiných materiálů, protože se mnohdy vypalují po celém jejich povrchu, i zvnějšku. 

Postup vypálení pánve z nerezové oceli: 

  • Pánev vyčistíme. 
  • Do pánve nalijeme olej (ideálně nějaký s vyšším bodem zakouření, tedy například řepkový, sezamový a podobně, více informací). Stačí 2-3 lžíce.
  • Pánev zahříváme (stačí na střední výkon vařiče, používáme-li troubu, tak zhruba 180 stupňů Celsia) a olej vymažeme po celém povrchu, včetně okrajů. Opatrně si můžeme pomoci třeba ubrouskem.


  • Pánev s rozetřeným olejem zahříváme na vařiči, dokud se z ní začne lehce kouřit. Následně vařič okamžitě vypneme.
  • Pánev necháme chvíli vychladnout, a pokud nám na ní zůstal přebytečný olej, zbavíme se jej vylitím a následným vytřením ubrouskem. Šetrně, bez přílišného tlačení.
  • Hotovo. Pánev můžeme opět zahřát a použít.

Proces vypálení se u jiných materiálů opakuje vícekrát, u nerezu to ale většinou není potřeba. Vypálením docílíme vyplnění různých pórů a škrábanců, které jsou oku neviditelné, a které jsou jindy důvodem připalování.

Nepřilnavá vrstva na pánvi vydrží do doby, než ji umyjeme, přičemž proces umytí se neliší od mytí běžného. Pokud si vypálení osvojíme, opravdu nezabere více než pár minut.



Zůstaňme v kontaktu

Tipy o nádobí, vaření a novinky o naší značce odesíláme i e-mailem. Čas od času k nim navíc přidáme i nějakou
speciální akci, kterou jinde nesdílíme.

Abyste zprávy dostávali také, stačí se k odběru zapsáním e-mailu zdarma registrovat: