Jan Fabini a Huy Pham seznamují s novinkami Lucca i dalšími plány

Autor Alžběta Zýková

Jan Fabini a Huy Pham
Jan Fabini a Huy Pham

Abyste mohli lépe poznat naši práci a naše smýšlení, připravili jsme pro vás rozhovor se dvěma velmi podstatnými členy týmu. Prvním z nich je zakladatel Jan Fabini a druhým je produktový designer Huy Pham.

10 otázek pro Jana Fabiniho

Představil bys novinky z kolekce Lucca?

Kolekci jsme rozšířili o 3 nové kusy nádobí a jeden nový rozměr poklice. Přibyl menší wok  ⌀ 26 cm, první kónický kastrol ⌀ 26 cm a velká hluboká pánev ⌀ 28 cm. K tomu jsme přidali ještě samotnou poklici ⌀ 28 cm.

Novinky Lucca

Proč jste mezi novinky zařadili právě tyto produkty?

Možnost investovat do nových forem a rozšiřovat kolekci o nové produkty máme díky podpoře našich zákazníků a dosavadnímu úspěchu kolekce nádobí Lucca. Se zákazníky jsme v každodenním kontaktu, posloucháme zpětné vazby a následně je konfrontujeme s našimi nápady. Rozhodnutí o výběru nových produktů je tedy vždy kombinace toho, co lidem v kolekci chybí a toho, co bychom chtěli vyvinout a představit my.

Novinky Lucca

Kolikáté rozšíření kolekce Lucca přinášíte na trh?

Loni na jaře jsme tuto řadu představili jako novinku. Na podzim přišlo první rozšíření a nyní jsme představili druhé.

Lucca je nejúspěšnější kolekce, které produkty se prodávají nejlépe?

Naši zákazníci již vaří v neuvěřitelných 10 000 kusech nádobí Lucca, za to moc děkujeme. Největší zájem byl dosud o první wok o průměru 30 cm, pekáč a všechny druhy pánví.

Co ostatní kolekce, jaké byly a proč v nich nepokračujete?

Před kolekcí Lucca jsme uvedli 3 různé řady - Orlandi, Marema a Neta. Vždy se jednalo o stejný typ nádobí z vícevrstvé nerezové oceli, ale lišilo se v mnoha detailech. Ty jsme se postupným získáváním zkušeností a zpětných vazeb snažili vylepšovat. Nové kolekce tedy vznikaly jednoduše z toho důvodu, že jsme viděli prostor k dalšímu zlepšení

Vždy jsme však směřovali k jedné hlavní dlouhodobé kolekci, kterou budeme rozšiřovat a ve které budeme schopni zmíněný posun realizovat i bez nutnosti kompletního redesignu. To se nám povedlo až s kolekcí Lucca.

Jak to začalo s Luccou a co všechno se událo od jejího vzniku?

Na nádobí Lucca jsme začali pracovat už téměř před dvěma lety. Tedy relativně rychle po tom, co jsme na trh uvedli naši vůbec první sadu nádobí. V těchto dvou letech se nám rozrostl tým, získali jsme řadu dalších produktových zkušeností a prodáváme řádově více nádobí, což je spojeno s mnoha procesy na skladě, ve výrobě a podobně. 

Samotná kolekce Lucca také prochází vývojem. Nové rozšíření se například dočkalo úpravy sklonu rukojetí, jejich nepatrného zaoblení a také změny nýtů.

Kónický kastrol

V čem vnímáš unikátnost a silné stránky produktu? Proč bychom si nádobí Fabini měli pořídit?

Největší unikátnost vychází ze základního materiálu – vícevrstvé nerezové oceli, která poskytuje nádobí diametrálně odlišné tepelné vlastnosti. Oproti standardním materiálům vede teplo mnohem rychleji a vede ho až po samotné okraje. Také má schopnost teplo velmi dobře udržet a našli bychom i další benefity. Toto vše se samozřejmě projeví při vaření.

Kromě zaměření na tepelné vlastnosti se snažíme vyrábět naše produkty tak, aby měly potenciál vydržet desítky let. Od toho se odvíjí výběr materiálů i jednoduchost v designu. Zaměřujeme se na každý detail – od ergonomie přes uzavřené okraje nádobí či objemové měrky, až po možnost použití v troubě, na všech typech vařičů nebo mytí v myčce. A samozřejmě dbáme na kvalitní finální zpracování.

Jaké jsou vaše další plány?

Plánů máme celou řadu. Čeká nás vylepšování stávajících produktů i vývoj nových, práce na zlepšování našich služeb nebo posun naší komunikace. Budeme se určitě věnovat designu produktů a brzy se chystáme nabídnout naše nádobí v zahraničí. Myslím, že jsme stále na začátku a je před námi spoustu práce. Zlepšovat a rozvíjet budeme určitě i aktuální kolekci Lucca.

Čím se kolekce Lucca liší od konkurence?

Toto se složitě generalizuje. Nádobí se vyrábí z řady různých materiálů. Každý materiál se chová odlišně, má svá pro a proti. Kdybych to měl ale přece jen zobecnit, tak bych zopakoval již zmíněné vlastnosti, přidal bych univerzálnost, možnost každodenního použití a vůči typově a kvalitativně podobnému nádobí i cenu. Nádobí z vícevrstvé nerezové oceli vyrobené v Evropě stojí mnohdy i desítky tisíc korun. Jedním z našich cílů bylo jej zdostupnit.

Jaký kus nádobí z této kolekce je tvůj nejoblíbenější?

Nejraději mám malý rendlík, wok a nízký kastrol.

5 minut s Huyem Phamem

Řekneš nám více o detailech návrhu novinek z kolekce Lucca?

Soustředili jsme se zejména na rukojeti. Lehce jsme upravili umístění a sklon, aby se s nádobím ještě komfortněji manipulovalo. Rukojeť je nyní trošku dále od těla, což usnadní mytí, protože vám nebudou ulpívat nečistoty na těžko dostupných místech.  Vychytaly jsme i drobnosti ve tvarování rukojetí, třeba úpravu tvarů kolem otvorů nebo plynulejší linie, které demonstrují, jakým směrem se tato kolekce ubírá z pohledu designu. Stále je to ale Lucca.

Také jsme začali používat celoocelové nýty, díky kterým je rukojeť ještě pevněji přichycená k tělu.

V čem je nový wok odlišný od původního woku ⌀ 30 cm? 

Nový wok je menší, má průměr pouze 26 cm. Je tím pádem lehčí a dá se pohodlně používat jednou rukou. Na rozdíl od velkého woku má pouze jednu dlouhou rukojeť. Protilehlý úchop jednoduše není potřeba a wok se vám bez problému vejde i do trouby.

I přes zmenšení a pár drobných úprav mu zůstávají všechny výhody klasického woku.

Wok

Chystáte do budoucna další úpravy kolekce Lucca? Na čem byste chtěli ještě zapracovat?

Změny chystáme, ale neřeknu vám zatím jaké. Vždy je co zlepšovat, takže určitě přijdeme na další možnosti, jak kolekci posunout. Jsem si téměř jistý, že se budeme dále zaměřovat na tvary, do kterých bychom chtěli promítnout ještě více elegance a jednoduchosti. Budou to ale spíše kosmetické úpravy.

V čem vnímáš unikátnost a silné stránky produktu? Proč bychom si nádobí Fabini měli pořídit?

Základem je jednoznačně vícevrstvý materiál s jeho specifickými vlastnostmi, o kterých už mluvil Honza. Mě osobně tento materiál  baví v kombinaci s trochu méně běžnými typy nádobí. Například hluboká pánev s rovnými stěnami nebo wok nejsou úplně typické tvary, mají ale své unikátní vlastnosti. Třeba hluboká pánev lépe drží vlhkost a hodí se tak na omáčky a dušená jídla. Sklon stěn tak může ovlivnit výsledný pokrm.

Hluboká pánev

Kde bereš inspiraci při vývoji a tvorbě designu?

Naším cílem je vytvořit nadčasové věci, které člověka brzy neomrzí a které se mu budou dlouhodobě dobře používat. To je úplný základ a z toho částečně vyplývá i design. Tvarování je hodně minimální, inspirované třeba italským designem nebo odvětvím chytré elektroniky.

Jaký kus nádobí máš osobně nejraději?

Nejraději mám klasickou nerezovou pánev ⌀ 24 cm. Musel jsem si na ni zvyknout, ale teď už se mi s ní dobře pracuje a přijde mi maximálně univerzální. 

Celá kolekce Lucca