Nádobí na gril

Nádobí na gril

Autor Jan Fabini

Nádobí na gril

„Náš gril má uprostřed roštu kruhovou výřez, do které perfektně sedne Vaše pánev. Už delší dobu tedy přemýšlím nad tím, že bych ji tam dal, a něco si na ní na grilu připravil. Může Vaše nádobí na gril?“ obrátil se na mne začátkem minulého měsíce jeden z našich skvělých zákazníků.

„Samozřejmě, nemusíte se toho bát!“ řekl jsem, a po víkendu mně do zprávy přišly fotografie s dovětkem, že se vše zvládlo na jedničku.

Před pár dny jsem pak obdržel podobný dotaz, kdy další ze skvělých zákazníků poptával, zda bychom mu nebyli schopni zaslat samotné tělo pánvičky bez rukojeti, kterým by vyplnil ten stejný kruhový výřez.

Běžně něco takového nenabízíme, ale shodou okolností jsem jedno takové nepoužité vícevrstvé tělo měl, a tak budu pánovi dnes, nebo o víkendu, posílat fotky, zda by mu vyhovovalo.

Co mají tyto události společného kromě toho, že v nich figurují dva z našich skvělých zákazníků? Gril a použití nádobí na něm.

Léto je tady a i když ty nejvyšší teploty máme s největší pravděpodobností teprve před sebou, tak už i občasných 25-30°C přímo vybízí ke grilování a stravování se venku.

Člověk by si možná řekl, že v takovém případě běžné nádobí tolik nevyužije. Ostatně už jen představa trávení času v takových teplotách v kuchyni není lákavá.

Opak ale může být pravdou, a sice kvalitní a univerzální nádobí možná právě v těchto podmínkách oceníte více než jindy, protože se dokonale přizpůsobí, poslouží a ušetří Vás tak od dokupování dalšího, pouze sezónního vybavení.

Nádobí se při grilování dá použít v mnoha případech, od příprav příloh ještě v kuchyni, až po chystání omáček a smažení na samotném grilu, kdy pracujete s tekutinami a šťávami, o které nechcete přijít.

V takovém případě se nabízí buď využití jednorázových hliníkových misek a tácků, se kterými se ale mnohdy nepracuje úplně pohodlně a jsou spíš takovou poslední záchrannou variantou, a nebo využití běžného nádobí. 

Jaké nádobí se hodí na gril?

Nádobí na gril by mělo splňovat podobné podmínky, jako nádobí do trouby, přičemž když s ním na grilu nebudete nakládat úplně divoce, tak pro něj ty podmínky budou skoro totožné jako právě podmínky v troubě.

Materiálově se na gril hodí ideálně nádobí z nerezové oceli, železa a nebo třeba litiny. Nádobí by mělo být hlavně odolné, s masivním a širokým tělem, které dobře a rovnoměrně rozvede teplo. Ideálně bez lepeného dna, nepřilnavých povrchů a jakýchkoliv plastových dílů na rukojetích a dalších částech.

Co se zacházení s nádobím týká, doporučují se podobné pravidla, jako na běžném vařiči. Tedy postupné rozpálení, nešokování rychlými změnami teplot, vyvarování se zbytečně vysokého žáru... zkrátka se k němu chovat alespoň v rámci možností opatrně.

Nemusíte se bát, má-li nádobí přijít do kontaktu s ohněm. Je to téměř stejné, jako byste vařili na plynovém vařiči. Nádobí bude mít tendenci zčernat, nicméně půjde pouze o saze, které po vychladnutí otřete i samotným kapesníkem.

Údržba po použití je taktéž stejná. Nádobí uškodí vkládání pod vodu, když je horké, ale ani by se němělo mýt až to úplném vystydnutí a zaschnutí. Utírat ideálně okamžitě.

Naše nádobí na grilu

V době příchodu grilovací sezóny, kdy jsem začal přemýšlet nad letní tématikou zde na blogu, jsem požádal Janu Florentýnu Zatloukalovou, jestli by si vzala některé z našich prototypů nádobí z nové kolekce Marema, a připravila konkrétní tipy a inspirace, co si v nádobí na grilu přichystat.

Perfektně jí to sedlo do jejích dokonalých receptů, které pravidelně připravuje, a které často právě na jednotlivé roční období reagují. Tento čtvrtek se tak naše nádobí objevilo v jednom z prvních takových receptů na grilovací omáčku na jejím blogu, který naleznete zde a který rozhodně doporučuji k přečtení!

Doufám, že v jednom z příštích článků Vám budu moct doporučit další takové recepty, a nebo zmíněné tipy k používání, a budu moc rád, pokud se se mnou v komentářích podělíte naopak o Vaše tipy a inspirace ke kombinaci grilu a nádobí.

Děkuji, že naši práci sledujete a v případě potřeby se na mne jako vždy neváhejte obrátit.

PS: Aktuálně se u nás stále vše točí primárně okolo dokončení a odeslání nádobí z nové kolekce, která je do 31. 7. v předprodeji.

Pokud na své nádobí čekáte, aktuální informace o doručení postupně rozesílám do e-mailu, nebo je naleznete v článku ze začátku tohoto týdne zde: Zvýhodněný předprodej nové kolekce Marema - aktuální informace.

A pokud byste si nádobí z nové kolekce ještě rádi za zvýhodněnou cenu objednali, naleznete jej zde: Kolekce Marema - zvýhodněný předprodej.



Zůstaňme v kontaktu

Tipy o nádobí, vaření a novinky o naší značce odesíláme i e-mailem. Čas od času k nim navíc přidáme i nějakou
speciální akci, kterou jinde nesdílíme.

Abyste zprávy dostávali také, stačí se k odběru zapsáním e-mailu zdarma registrovat:

Komentáře

Napsat komentář

Musí být před zveřejněním schválen.