Jak si udělat z nerezové pánve nepřilnavou? 🤔

Jak si udělat z nerezové pánve nepřilnavou? 🤔

Autor Jan Fabini

Jak si udělat z nerezové pánve nepřilnavou? 🤔

S dotazy ohledně (ne)přilnavosti nerezových pánví se setkávám skoro denně, přičemž bývá strach z připalování při používání nerezových pánviček často jediným důvodem, proč se nakonec někteří lidé rozhodnout dát přednost těm s nepřilnavým povrchem. 

Jak jsem ale na našem blogu už několikrát v minulosti psal, mně osobně to přijde škoda a myslím, že se tím ochuzují o některé z nenahraditelných vlastností nerezu. V tom se ale opakuju.

A stejně tak se budu opakovat když zmíním, že při „správném zacházení“ nebudete mít potíže s přilnavostí ani u nádobí z nerezové oceli bez jakéhokoliv dalšího povrchu. 

Tím „správným zacházením“ u pánví je míněno především:

  • Předehřátí s tukem, než začneme vkládat jednotlivé ingredience.
  • Trpělivost a vyčkávání na samovolné uvolňování ingrediencí od povrchu. (= pokud se na pánev vloží například kus masa, tak se nebát počkat, než se od pánve sám uvolní, a až následně s ním manipulovat)
  • Vyvarování se až zbytečně vysokých teplot.

Tyto tři drobnosti stačí na přípravu naprosté většiny jídel. Co když ale dojde na pokrmy křehčí, jako jsou bramboráky, vajíčka a palačinky, a my nechceme nic riskovat?

Tehdy se nerezová pánev může před použitím ještě tzv. vypálit. 

(Pozn.: U nádobí z nesmaltované litiny nebo třeba běžné oceli se jedná o naprosto běžnou věc, kdy se nádobí vypaluje už před prvním použití. Bez vypálení by totiž toto nádobí rezlo, nebo by se s ním vařilo opravdu nepohodlně.)

K takovému vypálení budeme potřebovat jen sporák a trochu oleje, a zabere nám maximálně pár minut. Procesem pak dosáhneme skoro stejných nepřilnavých vlastností, jako mají běžné pánve s nepřilnavými povrchy. Vypalování můžeme opakovat kdykoliv, a nádobí jakkoliv neuškodí.

(TIP: Po vypálení nerezové pánve se můžete pustit třeba do skvělých palačinek nebo bramboráků od J. Florentýny Zatloukalové, která speciálně nerez v těchto receptech vyzdvihuje a se kterou jsem právě toto několikrát konzultoval 🙂)

Vypalovat můžeme na sporáku, nebo v troubě. Trouba se ale používá spíš u nádobí z jiných materiálů, protože se mnohdy vypalují po celém jejich povrchu, i zvnějšku. 

Postup vypálení pánve z nerezové oceli: 

1. Pánev vyčistíme

2. Do pánve nalijeme olej (ideálně nějaký s vyšším bodem zakouření, tedy například řepkový, sezamový a podobně, více informací). Stačí 2-3 lžíce.

3. Pánev zahříváme (stačí na střední výkon vařiče, používáme-li troubu, tak zhruba 180 stupňů Celsia) a olej vymažeme po celém povrchu, včetně okrajů. Opatrně si můžeme pomoci třeba ubrouskem.

4. Pánev s rozetřeným olejem zahříváme na vařiči, dokud se z ní začne lehce kouřit. Následně vařič okamžitě vypneme.

Pánev necháme chvíli vychladnout, a pokud nám na ní zůstal přebytečný olej, zbavíme se jej vylitím a následným vytřením ubrouskem. Šetrně, bez přílišného tlačení.

5. Hotovo. Pánev můžeme opět zahřát a použít.

Proces vypálení se u jiných materiálů opakuje vícekrát, u nerezu to ale většinou není potřeba. Vypálením docílíme vyplnění různých pórů a škrábanců, které jsou oku neviditelné, a které jsou jindy důvodem připalování.

Nepřilnavá vrstva na pánvi vydrží do doby, než ji umyjeme, přičemž proces umytí se neliší od mytí běžného. Pokud si vypálení osvojíme, opravdu nezabere více než pár minut. 

Jak zabránit přichytávání na nerezovém nádobí? - videonávod

Je-li pro vás vypálení pánve novinkou, doufám, že vám opět trochu zpříjemní chvíle strávené u vaření. Pokud s ním už zkušenosti máte, budu moc rád, když mi dáte vědět, jak často a při jakých příležitostech jej „aplikujete“. Za přečtení vám děkuju a kdyby cokoliv, tak se na mne neváhejte obrátit. 🙂

Naše pánev Fabini, kterou jsme k vypálení použili: Pánev z nerezové oceli 28 cm



Zůstaňme v kontaktu

Tipy o nádobí, vaření a novinky o naší značce odesíláme i e-mailem. Čas od času k nim navíc přidáme i nějakou
speciální akci, kterou jinde nesdílíme.

Abyste zprávy dostávali také, stačí se k odběru zapsáním e-mailu zdarma registrovat:

Komentáře


  • Dobrý den, paní Majtánová,
    mnohokrát Vám děkuji za Váš milý komentář. Vážím si Vašeho zájmu. 
    Co se oválné pánve týká, bohužel je zatím neděláme a obávám se, že se k nim v průběhu tohoto a ani příštího roku ještě nedostaneme.
    Nabízí se tedy jedině zvolit nějakou z větších pánví, tedy například běžnou pánvičku o průměru 30 cm: https://www.fabini.cz/collections/panve/products/panev-z-nerezove-oceli, a nebo hlubokou pánev o průměru 28 cm: https://www.fabini.cz/collections/panve/products/hluboka-panev-z-nerezove-oceli-s-poklici-marema. 
    Mrzí mne, že nejsem schopen nabídnout vhodnější varianty. Děkuji moc za pochopení a kdyby cokoliv, jsem Vám kdykoliv k dispozici. S přáním hezkého dne, Fabini Jan

    jan fabini dne

  • Dobrý den.
    Velice se mi Vaše nabídka líbí.
    Potřebovala bych ale oválnou pánev na ryby, nikde ji nemohu najít. Děláte je?
    Děkuji za odpověď, s pozdravem
    Marta Majtánová

    Marta Majtánová dne

  • Dobrý den, paní Hrochová. Děkuji Vám moc za dotaz! :-) Máte pravdu, že různé typy sporáků se chovají jinak a hlavně různé dna a různé materiály nádobí se chovají jinak. Pokud je nádobí méně kvalitní a hůře vede a drží teplo, tak může docházet k tomu, že jednak je potřeba vyššího stupně na zahřátí a druhak o teplo nádobí rychle přijde a chová se tak celkově nevypočítatelně. U kvalitnějšího nádobí by k tomuto docházet nemělo, přičemž by jednak měl stačit nižší stupeň na zahřátí (vysoký se ani moc nedoporučuje, protože nádobí nemusí dělat dobře + může způsobit přehřátí tuku, které vede k různému prskání až spálení oleje apod.) a druhak by si nádobí mělo udržet teplo delší dobu a mělo by tak být mnohem ovladatelnější a předvídatelnější. Buď bych tedy zvážil výměnu nádobí, nebo bych zkusil vždy dát více prostoru pro zahřátí nádobí, chvíli počkal, a nádobí zahříval jen na ca 60-70 % možného výkonu vařiče. :-)

    Jan Fabini dne

  • Dobrý den,
    chci se zeptat, jestli jste testovali a vypozorovali nějkaý rozdíl při používání pánví (konkrétně při přípravě palačinek) u různých typů sporáků. Po sklokeramické desce mám 4 měsíce novou indukční a stále jsem si nezvykla. Připálím i rýži!. Moje “staré ale doposud sloužící” pánve mají všelijak strukturované dno a tak nepřiléhají celou plochou. Výsledkem je, při smažení palačinek nastavení na téměř plný výkon sporáku. Po nějaké době se tento špatně obvládá, neb ovládací část je příliš horká. Předpokládám, že vaše pánve mají dno plné a tudíž výkon sporáku při smažení nemusí být až tak velký. Je můj dotaz srozumitelný?

    Lucie dne

  • Dobrý den, pane Petře. Děkuji moc za komentář! Co se vajíček týká, doporučil bych buď přidat tuku, nebo pánev vypálit i vícekrát zasebou. Mimo to samozřejmě rozpalovat pánev než na ni vajíčka vložíme + je nemíchat úplně hned, co se na pánev dají. To by mělo pomoct. :-) Doufám, že se Vám jejich příprava nyní bude vařit lépe a kdyby cokoliv, neváhejte se na mne obrátit. S přáním krásného dne, Fabini Jan

    Jan Fabini dne

Napsat komentář

Musí být před zveřejněním schválen.