Tipy & triky: Jak udržet smaltovanou litinovou pánev ve formě, aby byla pořád jako nová?

Tipy & triky: Jak udržet smaltovanou litinovou pánev ve formě, aby byla pořád jako nová?

Litinová pánev je podobně jako nádobí z vícevrstvé nerezové oceli investice na mnoho let dopředu. Aby vydržela co nejdéle v perfektním stavu, mohlo by se vám hodit pár jednoduchých tipů na její používání a údržbu. Nejprve se však seznámíme s materiály, jejichž studiu vždy věnujeme dostatečný prostor a čas, o což nechceme ochudit ani vás.

Litina + smalt = dokonalá symbióza

Litina unikátní tepelné vlastnosti. Nenajdete materiál, který by dokázal tak skvěle naakumulovat teplo a hlavně ho dlouho udržet. Pokud litinovou pánev dostatečně rozpálíte, položit na ní pak můžete klidně i studený steak, který jste právě vyndali z lednice a o jeho skvělou chuť se nemusíte bát.

I tak totiž může perfektně proběhnout tzv. Maillardova reakce, díky níž se vám mimo jiné povede křupavá kůrka steaku. Během této chemické reakce na sebe vzájemně působí aminokyseliny a sacharidy obsažené v ingrediencích a jídlo tak získává výraznější chuť i aroma. Ideální teplota pro start Maillardovy reakce je mezi 140 a 165 °C. Maso se dozlatova opeče a na pánvi vznikne přípeček, který dává chuť omáčkám. 

Steak na litinové pánvi

 

Možná si už teď kladete otázku, jak to pak půjde vyčistit, což je ten správný moment popovídat o smaltu. Už samotná surová litina, která tvoří tělo pánve Mattia je odlévána speciální technologií za pomoci jemného písku a smaltovaná úprava je pak už jen třešničkou na dortu, která má za cíl vytvořit povrch ještě mnohem hladší. Vyplní všechny nerovnosti a přispěje k pohodlnějšímu používání a té nejsnadnější údržbě

 Více o litinové pánvi

Konkrétně díky ní dosáhnete ideální míry nepřilnavosti pánve, takže k opečeným steakům můžete rovnou přidat i nadýchané omelety, které se nikdy nepřichytí a nepotrhají. A co je nejdůležitější, právě díky smaltu se pánev Mattia geniálně jednoduše čistí. Údržba smaltované litiny je zkrátka hračka. Na rozdíl od litiny surové, bez povrchové úpravy, není potřeba žádného pravidelného rituálu (na mysli máme tzv. seasoning), který by pánev udržoval ve formě. Jak tedy na to? Mrkněte na 15 zaručených tipů a triků:

První společné vaření

1. Před prvním použitím není třeba žádná speciální příprava. Stačí, když novou pánev dobře umyjete a osušíte.

2. Ze začátku pánev nahřívejte na mírný až střední plamen okolo 3 minut nebo ji v troubě předehřejte na požadovanou teplotu. Odmění se vám dlouhotrvajícím a rovnoměrně sálajícím teplem.

3. Po rozpálení na pánev můžete přidat malé množství tuku a připravené ingredience, které začnou okamžitě vstřebávat tepelnou energii.

4. Pánev nezahřívejte příliš dlouho prázdnou, naakumulovaná energie by se neměla kam přenést a povrch by se mohl poškodit.

Litinová pánev v akci

Fungovat bude všude

5. Litinová smaltovaná pánev Mattia může na všechny typy vařičů, do trouby i v létě na gril. Nepoužívejte ji ale v mikrovlnné troubě a na přímém ohni. Vydrží teploty do 250 °C.

6. Aby se pánev rovnoměrně prohřála, doporučujeme ji používat na plotýnce, která co nejlépe odpovídá jejímu průměru

7. Při vaření můžete používat všechny typy nástrojů. Pro maximální životnost pánve však primárně doporučujeme převážně ty dřevěné a plastové.

8. Litina je přímo stvořená k pečení v troubě. Díky schopnosti udržet dlouhodobě stálou teplotu dokáže vyvážit její případné nedostatky a zajistit zcela rovnoměrné propékání. V litinové pánvi upečete i zapečete všechno, na co si vzpomenete včetně chleba nebo dezertu.

Chléb na litinové pánvi

Nezapomeňte na chňapky

9. Pro dosažení maximální životnosti jsme pánev vyrobili z jednoho kusu litiny, od těla až po rukojeti a madla, která se mohou během vaření zahřívat na vysokou teplotu. Buďte proto při manipulaci s nahřátou pánví opatrní a mějte vždycky po ruce utěrku nebo chňapku. Tu se vyplatí přes rukojeť prostě rovnou přehodit nebo ji na ni navléct a nechat ji tak až do úplného vychladnutí.

10. Litinové nádobí je obecně těžké. Pánve Mattia váží 2,65 kg. Je sice v porovnání s konkurencí o trochu lehčí,tak s ní však manipulujte s potřebnou opatrností. Nevýhodou litiny je její relativní křehkost. Při manipulaci vám však pomůže jeden z funkčních prvků, na který jsme náležitě pyšní: ergonomická rukojeť a velký protilehlý úchop, díky nimž se váha rozloží a všechno půjde hladce.

Pozor na teplotní změny

11. Vyvarujte se rychlým teplotním změnám, například poléváním vařící litinové pánve studenou vodou. Mohlo by dojít k vyboulení dna (při extrémním šoku i k prasknutí) nebo narušení vrstvy smaltu. Vždy tedy před mytím pánve počkejte, až pánev alespoň trochu vychladne.

12. Mějte na paměti, že smaltovaný povrch odolává teplotám do 250 °C. Pánev tedy, jak jsme již poznamenali výše, nepoužívejte na přímém otevřeném ohni. To samozřejmě neplatí pro kuchyňské plynové vařiče, tam smaltovanou litinu můžete používat bez omezení.

Litinová pánev na plynovém hořáku

Geniálně jednoduché čištění

13. Nádobí myjte, až když je dostatečně chladné, ale zároveň nenechávejte nečistoty moc dlouho zaschnout. Ano, tady bude potřeba určitý kompromis. K mytí pak ale nebudete potřebovat žádné speciální postupy a můžete používat libovolné mycí prostředky.

14. Při silném znečištění nechte pánev odmočit a na odstranění připálenin použijte hadřík či kartáč z měkkých materiálů. Nepoužívejte kovové drátěnky, mohly by povrch poškrábat. Opravdu rozsáhlé připáleniny odstraníte pomocí jedlé sody. Smíchejte ji s trochou vody a nechte na povrchu pánve chvíli působit. Poté jednoduše omyjte a pánev bude jako nová.

15. Nežádoucí pachy i připáleniny spolehlivě odstraní také hrubá sůl, kterou stačí nasypat do pánve a houbičkou umýt. Po umytí doporučujeme pánev ihned osušit, aby nedošlo ke korozi ne nasmaltovaných okrajů.

Autor: Veronika Hendrychová

Košík
Zpátky do obchodu

Zatím se v košíku nic nenachází.

Mohlo by se vám hodit