Jak na řádné uspořádání nádobí v kuchyni

Jak na řádné uspořádání nádobí v kuchyni

Není pochyb o tom, že správné uspořádání kuchyně je důležité. Přeci jenom je kuchyň středobodem domácnosti a trávíme v ní mnoho času. Správným uspořádáním nádobí a rozdělením kuchyně do zón si můžete ušetřit mnoho energie, která se dá věnovat samotnému vaření či pečení. S naší pomocí se už nebudete muset v kuchyni zmateně otáčet a vše najdete bez problému a zbytečné námahy.

Kuchyň a její zóny

Kuchyň se dá rozdělit na 4 základní zóny –⁠ mycí, skladovací, varnou a pracovní, které pomohou v lepší orientaci po kuchyni.

Mycí zóna

V mycí zóně se jedná především o dřez a myčku. Měly by být blízko u sebe. Určitě nechcete špinavé nádobí nechat kapat všude okolo, když ho ponesete do myčky. Jestli to nejde, pokuste se mezi dřezem a myčkou o co nejbližší umístění.

Skladovací zóna

V této zóně se jedná hlavně o lednici a potravinové skříňky. Lednici držte vždy co nejdále od sporáku. Sporák by ji příliš ohříval. Potravinové skříňky mějte z praktického hlediska umístěny na okraji kuchyně.

Varná zóna

Varná zóna zahrnuje především troubu, varnou desku a mikrovlnnou troubu. Je dobré je mít opět co nejblíže u sebe. Ať s rozpálenými hrnci a pánvičkami nemusíte při vaření cestovat po celé kuchyni. Nezapomeňte také na kvalitní digestoř.

Pracovní zóna

Jedna z nejdůležitějších zón. Každá kuchyň má pracovní prostor jinak velký. Proto si svou pracovní plochu rozdělte podle možností na špinavou a čistou část. Špinavá pracovní plocha bude sloužit k vykládání právě nakoupených potravin v obchodě a také při vaření. Čistá pracovní plocha poslouží čistě k přípravě jídla. Takto nedojde k možné kontaminaci.

Rady na začátek

Před samotným uspořádáním je potřeba udělat důkladnou čistku. Čeho je třeba se zbavit?

  • Jestli to nepoužíváte často, umístěte to mimo hlavní kuchyňskou zónu. Slavnostní servis po babičce, co používáte jednou za rok, nemusí být ve skříňce s každodenním nádobím.
  • „Jednou se to bude hodit“. Nebude. Jestliže jste to nepoužívali do teď, pravděpodobně to nebudete používat i nadále. Je třeba to vyhodit.
  • Je to rozbité. Jestli už několik měsíců tvrdíte, že to opravíte, tak to buď opravte hned, a nebo se toho zbavte.
  • Vzpomínkové věci. Neschovávejte mnoho věcí jen kvůli vzpomínkám. Zabírá to místo nepotřebným věcem.
  • Zbytečné množství nádobí. To se týká především hrnečků. Pokud opravdu využíváte pravidelně 3 hrnečky pořád dokola, nepotřebujete jich mít doma 12.

Schovejte vše, co jde

První a nejdůležitější pravidlo uspořádání kuchyně. Schovejte ve své kuchyni vše, co jde. Není nic horšího, než když se na nádobí, kuchyňské spotřebiče nebo třeba na kořenky práší a chytá mastnota. Ta v kuchyni vždy bude a dostat ji dolů není snadné. Především čím blíže budou věci u sporáku. Proto je dobré mít co nejvíce věcí v uzavíratelných skříňkách. A taky chceme mít na kuchyňské lince co nejvíce volné pracovní plochy na přípravu jídla. Zbytečné nádobí a spotřebiče by jen překážely.

Tip: Pokud opravdu něco potřebujete mít na lince neustále, pořiďte si kvalitní přípravek na odstranění mastnoty a pravidelně tyto věci otírejte.

Nejdříve to chce plán

Uspořádání jednotlivých kuchyňských skříněk pro nádobí a všech kuchyňských pomůcek není snadné. Chce to řádné promyšlení a přípravu už jen proto, že kuchyň tu bude mnoho let a nedá se snadno změnit jako jiné místnosti v domácnosti. Pojďme se společně podívat na to, jak nádobí v kuchyni uspořádat chytře a usnadnit si pobyt v kuchyni. A to nejen v kuchyni, která teprve vzniká, ale i v takové, která již existuje.

Jak uspořádat nádobí v kuchyni

Pakliže kuchyň teprve plánujete, máte jistou výhodu. Uspořádání nádobí bude mnohem snazší. U kuchyní, které již existují, se to může zdát těžší. Není to ale nemožné. Při již existující kuchyni to bude chtít jen více přemýšlet.

Rozložení úložných prostorů

Myslete na snadnou manipulaci. Týká se to horního i dolního úložného prostoru. Horní skříňky by měly být přizpůsobené vaší výšce. Nezapomeňte zvolit i styl otevírání skříněk. Bude vám více vyhovovat otevírání nahoru nebo do stran? Dolní úložný prostor by neměl být příliš nízko, jelikož pravidelné ohýbání se pro věci je stejně nepříjemné jako natahovat se do příliš vysokých výšek. Snažte si manipulaci co nejvíce usnadnit.

 Výhodou vznikající kuchyně můžou být skříňky v atypickém tvaru přímo pro vaší kuchyň.

Kuchyňská linka

U kuchyňské linky nerozhoduje pouze materiál, ale také její šířka. Ideální šířka kuchyňské linky je 90 cm a více. Přeci jenom, čím více místa na přípravu, tím lépe. Výšku kuchyňské linky je také možné určit podle vlastní výšky. Rozmezí výšky kuchyňské linky by se mělo pohybovat mezi 80 až 95 centimetry.

Také se snažte využít co nejvíce z pracovní plochy a nezaplnit ji zbytečnostmi. Jak bylo zmíněno výše, nedělá to dobrotu. Nechte na ni jen to nejdůležitější nebo nic.

Horní oblast

Horní skříňky můžeme rozdělit na oblast v úrovni očí a na skříňky ve vyšší úrovni, kam je obtížnější se dostat.

Úroveň očí

Skříňky v úrovni očí by měly obsahovat nádobí denní potřeby jako jsou talíře, hrnečky, skleničky nebo třeba malé keramické misky. Musí to být ovšem nádobí, které opravdu používáte denně. Snažte se talíře a misky držet ve jedné samostatné skříňce srovnané v poličkách podle druhu nádobí. To samé platí i pro skleničky a hrnečky. Je to přehlednější.

Pokud máte místo, lze do úrovni očí uložit i jiné věci, které užíváte velmi často. Třeba plastové krabičky na oběd nebo cokoliv, co uznáte za vhodné.

Existují držáky do skříněk, které jsou vysoké skleničky na víno. Držák umístíte na strop skříňky a skleničky za stopku pověsíte. Dospod skříňky můžete umístit hrnečky nebo talíře. Ušetření místa zaručeno.

Vysoké skříňky

Do skříněk, které jsou položeny výše, ukládejte spotřebiče a nádobí, které nepoužíváte často, nebo jen zcela vyjímečně, jelikož je do skříněk obtížnější se dostat. Mohou to být velké talíře, sváteční nádobí nebo spotřebiče. Také sváteční skleničky nebo prázdné lahve. Pakliže v existující kuchyni není na tyto věci místo, můžete je uložit do volně stojící skříňky v kuchyni či jiné místnosti.

Tip: Výška horních skříněk by neměla přesahovat 200 cm. Když vytváříte vlastní kuchyň, použijte u horních skříněk výklopná dvířka místo těch klasických. Dvířka zůstanou vždy na místě, ve kterých je necháte, a tak pro vás nebude komplikované zavírat i ty nejvyšší skříňky.

Dolní oblast

Dolní skříňky slouží především pro kuchyňské potřeby jako jsou hrnce a pánvičky. Naopak šuplíky hlavně pro příbory a kuchyňské náčiní. Pokud si kuchyň teprve navrhujete, je jen na vás, zda v dolní oblasti budete chtít mít skříňky a šuplíky nebo jen šuplíky v různých velikostech. Při již existující kuchyni záleží na jejím rozložení.

Vrchní šuplíky

Do nejmenších šuplíků vložte kuchyňské náčiní. Do prvního šuplíku patří příbory. Ty by měly být uložené v příborníku pro lepší přehled. Do druhého šuplíku vložte ostatní kuchyňské náčiní jako jsou metličky, vařečky, naběračky a další. Mohou zde být uloženy i nože, jestli je nemáte ve stojánku na nože. Všechno tohle může být i v jednom šuplíku. Záleží na vaší preferenci nebo možné predispozici. Každopádně mějte jak příbory, tak i ostatní náčiní rozdělené v příborníku či v pořadačích. Není nic horšího, než mít vše v šuplíku na jedné hromádce. Tento šuplík/šuplíky by měly být co nejblíže varné desky.

Hrnce, pánvičky, ...

Ať už máte nebo budete mít v dolní části skříňky nebo velké a hluboké šuplíky, využijte je na již zmíněné hrnce a pánvičky. Také na pokličky, misky, prkénka, struhadla nebo kuchyňskou váhu a na častěji používané spotřebiče. Může to být třeba toustovač, kuchyňský robot nebo mixér. I tyto věci by měly být uložené co nejblíže varné části.

Ani je nenechávejte v šuplících nebo skříňkách nesrovnané. Existuje mnoho různých organizérů, které jsou určeny přímo na pokličky nebo na hrnce a pánve v různých materiálech a velikostech. Některé organizéry mají nastavitelné velikosti, takže si je přizpůsobit podle svých potřeb. Manipulace bude mnohem snažší a přehlednější. Hrnce a pánvičky jdou samozřejmě srovnat i bez organizérů. Vždy držte hrnec s jeho pokličkou u sebe a pokličku položte na hrnec směrem dovnitř a skládejte je vedle sebe nebo na sebe. Pánvičky též můžete položit na sebe. Zkuste mezi ně vložit papírový tácek, aby se o sebe navzájem nepoškrábaly. Pro získání více prostoru můžete pokličky přidělat i na vnitřní stranu dvířek.

Tip: Pokud svou kuchyň teprve realizujte, nechte si vytvořit v dolní oblasti skříňku (může mít i atypický tvar), která bude mít vysouvací poličku. Vy se nebudete muset tolik ohýbat, jelikož hrnce a pánve budou na této poličce a pod ní vznikne ještě mnoho prostoru na další nádobí.

Co se týká různých forem na pečení, zapékacích mís či ostatních doplňků k pečení, je čistě na vás, kam je umístíte. Můžete je uložit do horních nebo dolních skříní. Záleží na frekvenci užívání a taky na možnostech vaší kuchyně. Vždy přemýšlejte, co je pro vás příjemnější a jak se vám bude v kuchyni pracovat.

Skříňky na míru

Pří plánování kuchyně máte jistou výhodu ve skříňkách na míru. Můžete totiž využít různá netypická místa v kuchyni a umístit do nich skříňky nebo poličky, které mohou skvěle sloužit pro uložení jakéhokoliv nádobí nebo klidně i jídla a pití. Velmi oblíbené bývají úzké skříňky na kraji celé kuchyňské sestavy nebo v blízkosti trouby. Slouží k uložení koření, olejů a dochucovadel nebo třeba různých nápojů.

Úložný prostor pod dřezem

Jediná volná skříňka, která ještě zbyla, je ta pod umyvadlem. V této skříňce bývá uložený sifon od dřezu. Do této skříňky nikdy nevkládejte žádné nádobí ani náčiní. Využijte tento prostor k umístění odpadkového koše, pokud se tam vejde. Taky sem můžete umístit čistící prostředky. Kdybyste do této skříňky umístili nádobí, mohlo by zapáchat.

Kuchyňský textil

V neposlední řadě nesmíme zapomenout na kuchyňský textil. Kuchyňské utěrky můžete uložit do jakékoliv skříňky v kuchyni, kde máte místo. Zároveň by měly být po ruce a ne uloženy někde hodně hluboko. Jestliže se vám čisté utěrky do kuchyně nevejdou, můžete se je umístit tam, kde máte uložené ručníky nebo oblečení. Zástěra a kuchyňské chňapky by měly být co nejblíže troubě. Jestli nejdou uložit vedle trouby, zkuste je na troubu přidělat pomocí magnetů. Zástěra může být pověšena s utěrkou na háčku.

Potravinové skříně

A protože nádobí by se nemělo míchat ani s potravinami, je potřeba dát potraviny zvlášť do potravinové skříňky. Nejlepší místo je pro ni kraj kuchyně. V této skříni mějte trvanlivé potraviny, které používáte pravidelně. Pakliže máte rádi potraviny v zásobách, zbytek mějte třeba ve spíži.

Tip: Trvanlivé potraviny jako je mouka, cukr, vločky a podobně uchovávejte ve skleněných nebo plastových nádobách. Vaše skříňka bude zorganizovaná, naleznete tam potraviny lépe a potravin se tam vejde více. Zepředu si napište nebo nalepte název a zezadu napište datum trvanlivosti.

Závěrem

Zorganizovaná kuchyň se správně uloženým nádobím je základ. Vše ale záleží na vašich možnostech. Pokud kuchyň teprve plánujete, máte výhodu. Při již existující kuchyni se ale dá také dobře čarovat. Výše uvedené rady jsou praktické, ale každý si při organizování své kuchyně spoustu věcí upraví podle svých preferencí. Tady je ovšem ještě krátké zopakování na závěr:

  • Před samotným začátkem vyhoďte nepotřebné věci a sváteční uložte.
  • Do skříněk v úrovni očí uložte nádobí denní potřeby.
  • Do dolní části v blízkosti trouby uložte pánve a hrnce.
  • Do šuplíků patří příbory a kuchyňské náčiní.
  • Potraviny mějte v oddělené skříňce.

Inspirace

Autor: Zuzana Zicháčková

Košík
Zpátky do obchodu

Zatím se v košíku nic nenachází.

Mohlo by se vám hodit