V čem tkví výjimečnost smaltovaného nádobí z litiny?

Autor Alžběta Zýková

V čem tkví výjimečnost smaltovaného nádobí z litiny?
V čem tkví výjimečnost smaltovaného nádobí z litiny?

Smaltované nádobí z litiny má hned několik nepřekonatelných benefitů. První část z nich vychází z podstaty základního materiálu, tedy litiny. Tu druhou nádobí získalo díky smaltovanému povrchu.

Prvotřídní akumulace tepla

Žádný jiný materiál vhodný k vaření nemá takovou schopnost natáhnout a udržet teplo. Rozehřátí je postupné, ale o to déle pak vydrží. Vaše pokrmy udržíte horké dlouho po dokončení jídla. Nejvíce to ale oceníte při dušení a dlouhém tažení pokrmů, pro které je litinové nádobí jako stvořené. 

Nejlepší steaky na světě

Pokud chcete připravit prvotřídní steak, sáhněte po litině. Schopnost držení stálé vysoké teploty zajistí zcela optimální průběh Maillardovy reakce, která má na svědomí zlatavé opečení, šťavnaté maso, nádhernou vůni a vynikající chuť. 

Rovnoměrné pečení

Ať už máte troubu jakoukoliv, s litinovým nádobím bude výsledek vždy perfektní. Dlouhodobé rovnoměrné rozložení tepla zajistí, že se vám nebude jídlo na jedné straně připalovat a na druhé bude ještě nedopečené. 

Vaření na všech typech vařičů

S litinovým nádobím můžete vařit nejen na plynovém vařiči, ale také na všech ostatních včetně indukční desky.

Téměř nepřilnavé

Smaltem ošetřená litina je téměř nepřilnavá hned od počátku. Vyhnete se tak procesu vypékání a nemusíte se bát přípravy „přichytávacích“ jídel, jako jsou třeba lívance.

Myčka na nádobí

Díky vrstvě smaltu můžete nádobí bez obav mýt saponáty i v myčce na nádobí.

Možná někoho potěší také jedna estetická záležitost. Smaltované nádobí lze totiž vyrobit v různých barvách. Naše první pánev je v neutrální černé, ovšem přemýšlíme, že se pustíme i do jiných variant. Měli byste zájem?