Nádobí ze smaltované litiny - použití a péče

Autor Alžběta Zýková

Nádobí ze smaltované litiny - použití a péče
Nádobí ze smaltované litiny - použití a péče

Litinové nádobí se vyrábí buď v surové nebo smaltované podobě. S každou se pracuje trošku jiným způsobem a obě také vyžadují rozdílnou péči. Tentokrát se budeme věnovat pouze litině smaltované, ze které je vyrobena naše první pánev.

Po odlití a zpracování nám nejprve vznikne pánev ze surové litiny, její povrch je ale možné pokrýt tzv. smaltem, což je směs, která má vlastnosti podobné sklu nebo porcelánu. Povrch je pak zacelený a ochráněný, poměrně hladký a poskytuje pánvi několik zajímavých vlastností, které u surové litiny nenajdete.

Vařit můžete okamžitě

Pánev nemusíte na vaření nijak připravovat. Hned, jak si ji pořídíte, ji stačí umýt a můžete začít s přípravou svého oblíbeného pokrmu.

Povrch je téměř nepřilnavý

Smaltované pánve jsou od samého začátku téměř nepřilnavé a nemusíte se tak bát připalování či připékání.

Používejte bez obav jakékoliv nástroje

Je zvykem, že u klasických nepřilnavých pánví nelze používat tvrdší nástroje, aby se nepoškrábal povrch, což by mohlo vézt až k uvolňování zdraví škodlivých látek do jídla. U smaltované pánve nic podobného nehrozí. Můžete používat jakékoliv nástroje včetně těch kovových.

Vařte na všech typech vařičů

Častým mýtem je, že se litinové nádobí hodí pouze na plynový sporák. Není to pravda, vařit s ním můžete na všech typech vařičů. Dokonce i na indukci funguje skvěle.

Litina je na celý život, smalt lze obnovit

Litinové nádobí nesnáší moc dobře prudké teplotní změny a pády, ale když se k němu budete chovat s rozumem, vydrží věky. Vrstva smaltu se může časem lehce oprýskat, ale obrovskou výhodou je, že ji lze obnovit.

Dávejte pozor na váhu

Litinu tvoří z větší části železo a jako taková je velmi těžká. Buďte při manipulaci opatrní, obzvláště, je-li nádobí horké.

Mytí saponáty i v myčce

Nejen, že můžete mýt smaltované nádobí libovolnými saponáty, vy ho dokonce můžete bez obav mýt i v myčce.

Náš tip: Pánev se bez problému rozehřeje na vařiči, stejně jako nádobí, na které jste běžně zvyklí. Pokud ovšem chcete dosáhnout nejlepších možných výsledků, dejte si ji na chvíli předpéct do trouby, aby se teplo zcela rovnoměrně rozvrstvilo do struktury celé pánve. Vaše jídlo pak bude dokonalé.

Pokud budete mít k soužití s litinovou pánví jakékoliv dotazy, ozvěte se nám. Rádi vám poradíme.

Další informace o našem novém litinovém nádobí se dozvíte na webu.