Losos s pažitkovými bramborami podle kuchařky Zdeňka Pohlreicha

Jak připravit perfektní steak z lososa? Není to až taková věda, jak by se mohlo zdát. Máte-li ten správný recept a kvalitní nádobí, vykouzlíte doma pokrm jako z Imperiálu. V exkluzivní spolupráci s nejznámějším šéfkuchařem Česka přinášíme recept z jeho nové kuchařky i se šéfovým soukromým tipem navíc.
4 porce:
- 4 filety lososa (4 × 180 g)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce posekaného estragonu
- 1 lžíce posekaného kopru
- 2 lžíce pokrájeného řapíkatého celeru
- 1 střední kyselá okurka
- 200 ml majonézy
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl a čerstvě mletý pepř
- brambory
- máslo
- svazek pažitky
- sůl
-
Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte doměkka v osolené vodě.
-
Připravte remuládu. Estragon a kopr nasekejte nadrobno. Řapík celeru zbavte nejprve tvrdých vláken (docílíte toho tak, že na silnějším konci stonku zaříznete nůž mírně pod zelenou část, palcem naříznutou část přitisknete k noži, odlomíte a protitahem vytáhnete vlákna ze stonku) a nakrájejte na drobné kostičky. Kyselou okurku také nakrájejte na drobné kostičky. V misce smíchejte majonézu, zakysanou smetanu, citronovou šťávu, osolte, opepřete a promíchejte. Do směsi vmíchejte bylinky a zeleninu.
-
Slijte brambory, osolte a smíchejte s máslem.
-
Filety lososa osolte a opepřete. V pánvi zahřejte olivový olej a filety lososa opečte. Nejdříve kůží dolů a pak postupně ze všech stran dozlatova. Trvá to asi 4−6 minut.
TIP Zdeňka Pohlreicha: K opečení lososa vám nejlépe poslouží nepřilnavá pětivrstvá nerezová pánev, která se rychle rovnoměrně nahřeje, takže se maso ihned perfektně zatáhne. Losos tak získá zlatavou kůrku a zároveň zůstane uvnitř šťavnatý. Díky nepřilnavému povrchu se nemusíte obávat přichytávání kůže na dno pánve a k opečení steaku vám bude stačit minimum tuku.
Lososa podávejte s bramborami posypanými pažitkou, remuládou a skrojkem citronu na zakápnutí.