Jak vybrat správnou velikost nádobí?

Jak vybrat správnou velikost nádobí?

Autor Jan Fabini

Jak vybrat správnou velikost nádobí?

Máte rozhodnuto o materiálu, konstrukci, typu a značce vašeho budoucího nádobí? Zbývá vybrat ty správné velikosti a můžete objednávat.

Výběr vhodného rozměru nádobí není žádná věda. Stačí si položit a zodpovědět pár otázek, a vyhnete se následné hrozbě dokupování, vracení, nebo výměňování.

Důlěžité rozměry

Ještě než se ke zmíněným otázkám dostaneme, na příkladech našeho nádobí ukážu, jaké rozměry se u nádobí typicky měří, jsou důležité a měly by být součástí popisu produktu každého e-shopu s nádobím.

  • I = celková délka nádobí s uchy a rukojeťmi
  • II = průměr těla nádobí
  • III = vnější průměr dna nádobí
  • IV = výška nádobí

Hrnce a kastroly

Hrnce a kastroly vás ve většině případů z pohledu rozměrů ničím nepřekvapí. Průměr jejich těla (na obrázku II) bývá stejný, nebo maximálně o 1-2 cm širší než průměr dna (III), a jeho celková délka s uchy (I) také nebývá tolik rozdílná, jako délka nádobí s delšími rukojeťmi. 

Hrnec Fabini

Pánve

Univerzální pánev

Běžné pánve mají rozdíl mezi průměrem těla (II) a vnějším průměrem dna (III) rozdíly i 5 a více centimetrů, a velké rozdíly mají i mezi průměrem samotného těla (II) a celkovou délkou i s rukojetí.

Průměr těla pánví (II) je typicky měřen od okraje k okraji, nicméně vzhledem k častému vychýlenému zakončení okrajů bývá průměr těla (II) udáván zhruba o 1-2 cm menší. Pokud se tedy prodává pánev o průměru například 26 cm, můžete u ní často naměřit průměr (II) až 27, 28 cm. ⚠️

Vzhledem k měření průměru těla pánví (II) u okrajů je nutné kvůli úhlu zkosení stěn pánví počítat ještě s tím, že průměr plochy pro samotné smažení je i o 4-8 cm menší. Pokud tedy zůstaneme u příkladu pánve o průměru 26 cm, její použitelná plocha na smažení bude mít přibližně 22 cm. ⚠️

Pánev Fabini

Hluboká pánev

Hluboké pánve nemají velký rozdíl mezi průměrem těla (II) a vnějším průměrem dna (III). Stejně jako u hrnců a kastrolů bývá stejný, nebo maximálně o 1-2 cm jiný. Značně se u nich však liší průměr samotného těla (II) a celková délka s uchy a rukojeťmi (I), protože často právě rukojeť i s uchem mají.

Hluboká pánev Fabini

WOK pánev

WOK pánve mívají největší rozdíly (i 10 a více centimetrů) mezi průměrem těla (II) a vnějším průměrem dna (III) a také největší rozdíly mezi průměrem těla (II) a celkovou délkou s uchy a rukojeťmi (I), protože stejně tak jako hluboké pánve mívají obé.

WOK pánev Fabini

Rendlíky

Pokud rendlíky nemají kónický tvar, tak mívají stejnou konstrukci těla jako hrnce a kastroly. Rozdíl mezi mezi průměrem těla (II) a průměrem dna (III) je tedy minimální. Rozdíl mezi celkovou délkou i s rukojetí (I) a samotným průměrem těla (II) ale bývá větší.

Pokud se jedná o rendlíky kónického tvaru, je větší i rozdíl mezi průměrem těla (II) a průměrem dna (III).

Rendlík Fabini

Poklice

U poklice je důležitý její průměr (I) dle kterého ji vybíráme ke správnému tělu nádobí. U výběru je dobré dávat pozor, zda je nádobí použití poklice přizpůsobeno. Mnoho pánví (i včetně některých našich) není a poklice na ně nesedí i přesto, že je rozměr jejich průměrů (I) totožný.

Poklice Fabini

Objem a váha

Váha nádobí není pro výběr správné velikosti podstatná. Například u nádobí z nerezové oceli ale může indikovat kvalitu nádobí, kdy platí, že čím těžší, tím kvalitnější. Objem nádobí je pak podstatnější a budeme jej společně s rozměry pro výběr toho pravého potřebovat.

Jak vybrat tu správnou velikost nádobí?

Dle objemu

Hrnce, kastroly, rendlíky a ostatní typy nádobí, u kterých se předpokládá, že se v nich budou vařit polévky, omáčky a další jídla podobné konzistence, se lépe vybírají dle objemu.

Je potřeba si položit otázku, pro kolik lidí budu s nádobím vařit?

A dle pravidla 1 osoba = 1 litr následně vybrat.

Proč 1 osoba = 1 litr? Zhruba takový poměr je ideální při přípravě běžné porce těstovin a pravděpodobně se vám nestane, že u přípravy něčeho jiného budete potřebovat pro jednoho člověka vody více. Většinou tedy budete vařit ještě s rezervou.

Dle rozměru

Univerzální pánve se lépe vybírají podle jejich průměru. Bohužel u nich není pravidlo jako u výběru dle objemu, nicméně si k jednotlivým velikostem lze dosadit konkrétní příklady a na jejich základě se rozhodnout:

  • Pánev 20 cm = 2 volská oka, 1 průměrné kuřecí prso, menší omeleta
  • Pánev 26 cm = 3 volská oka, 2 průměrná kuřecí prsa, velká omeleta
  • Pánev 30 cm = 5 volských ok, 3 průměrná kuřecí prsa, velká omeleta

U pánví je dobré nechávat ingrediencím více prostoru. Zároveň je vhodné počítat s tím, že použitelný průměr na smažení se nerovná udávanému průměru. Vzhledem ke zkoseným stěnám bývá průměr použitelné plochy třeba i o 4-8 cm menší. Viz výše u popisu rozměrů. ⚠️

U pánví, které mají kolmé stěny, jako třeba hluboké pánve, je dobré počítat s průměrem i objemem. ⚠️

Na co si dát pozor?

Další z dotazů, které je dobré si položit ať už vybíráte hrnce, kastroly a další nádobí dle objemu, nebo pánve dle rozměru:

  • Bude průměr vnějšího dna (III) sedět na můj vařič? (průměr vařiče větší než průměr vnějšího znepříjemňuje vaření, a pokud na větším vařiči vaříte často, tak může i zkrátit životnost nádobí)
  • Jakou má nádobí celkovou délku s uchy a rukojeťmi (I) a vejde se takto do trouby?
  • Je nádobí stohovatelné a vejde se se svou celkovou délkou s uchy a rukojeťmi (I) na místo, kde nádobí ukládám?

Sady nádobí

U našeho nádobí nabízíme tři základní typy už hotových sad nádobí - startovací, základní a pokročilou. Při jejich sestavování jsme vycházeli z naší zkušenosti a prodejních dat, a pokud naši zákazníci nepotřebují nějakou méně tradiční kombinaci, což nepotřebují v naprosté většině případů, tak jim sady perfektně vyhovují.

Většina výrobců podobné sady nádobí nabízí také a doporučuji při hledání a výběru začít nejdříve u sad. Pokud totiž najdete vyhovující, ušetříte i 20 a více procent z celkové ceny oproti nákupu jednotlivých kusů.

Doufám, že vám článek o výběru té správné velikosti nádobí pomohl a jako vždy budu moc rád, pokud mně napíšete zpětnou vazbu do komentáře. Pokud budete vybírat nové nádobí a stále budete váhat, neváhejte se na mne obrátit



Zůstaňme v kontaktu

Tipy o nádobí, vaření a novinky o naší značce odesíláme i e-mailem. Čas od času k nim navíc přidáme i nějakou
speciální akci, kterou jinde nesdílíme.

Abyste zprávy dostávali také, stačí se k odběru zapsáním e-mailu zdarma registrovat:

Komentáře

Napsat komentář

Musí být před zveřejněním schválen.