KošíkZpátky do obchodu
- Celková cena:
- Zobrazit košík
Ať už nádobí z vícevrstvé nerezové oceli vlastníte nebo se teprve chystáte k jeho nákupu, nikdy není na škodu si připomenout, jak s ním pracovat, aby vám sloužilo co nejlépe.
Začátek je jednoduchý a vy, kteří už své nádobí doma máte, můžete jistě dosvědčit. Před prvním vařením totiž stačí nádobí umýt a můžete ihned začít uplatňovat své kulinářské ambice.
Pro zdravé vaření s minimálním množstvím tuku se obvykle doporučují nepřilnavé pánve. Přitom nádobí z vícevrstvé nerezové oceli je pro zdravé vaření mnohem vhodnější než pánve nepřilnavé, a to hned ze dvou důvodů:
Na začátek si ujasněme, že pánev či jiné nádobí není potřeba připravovat vždy, ale pouze za předpokladu, že chcete skutečně tuk omezit na minimum. Pak si stačí zapamatovat následující kroky:
Asi po 2 minutách máte hotovo a můžete ihned začít s vařením. Pánev zůstane takto upravená, dokud ji neumyjete saponátem. Občas se můžete setkat s tím, že někdo své pánve po každém vaření nemyje, ale pouze je vytírá ubrouskem. Je to právě z důvodu, aby ochrannou vrstvu udržel.
Pokud stále necítíte jistotu, podívejte se na naše krátké video.
Začínáte smažit, restovat, opekát, zkrátka chcete vložit surovinu na pánev, ale nemáte jistotu, kdy bude rozpálená tak akorát? Je to obvyklý problém, přitom existuje velmi jednoduchý a osvědčený trik, který se odborně nazývá Leidenfrostův efekt, jednodušeji vodní test.
Když předpokládáte, že je pánev rozpálená, kápněte do ní pár kapek vody. Následovat bude jeden ze tří možných scénářů:
Chcete vidět, jak kompaktní kapka vypadá? Podívejte se třeba na Instagram Jany Králikové alias Zásadně zdravě, která test vyzkoušela s naším wokem.
Výše zmíněná pravidla shrnují vše podstatné, co ke spokojenému vaření s vícevrstvou nerezovou ocelí potřebujete. I když popis pár řádků obsáhnul, ve skutečnosti se jedná pouze o minuty, o kterých po určitém osvojení ani nebudete vědět.
Pokud s nádobím z vícevrstvé nerezové oceli teprve začínáte, buďte trpěliví a věnujte čas postupnému zkoušení. Žádná rada není zcela univerzální. Každá plotýnka se chová trochu jinak a jedině vy můžete přijít na to, která je ta vaše správná teplota nebo kolik času trvá nahřátí. Na zkušenosti s jiným typem nádobí nesázejte, budou pravděpodobně odlišné.
Velmi důležité je prvotní nahřátí, které ovlivní celou další přípravu jídla. Nedávejte ze zvyku vařič na maximum, ale regulujte teplotu postupně. Věnujte pár vteřin vodnímu testu, než budete mít jistotu, že je nádobí dobře rozpálené. Časem vám k tomu bude stačit zkušenost.
Nerezové nádobí má určité specifické vlastnosti, které mnozí mylně považují za připalování nebo jednoduše za překážku. Přitom se jedná o jeden z benefitů, který je potřeba znát a především ho využívat.
Jedná se o tzv. Maillardovu reakci, což je chemický proces, který způsobí, že se potravina po vložení do pánve nejprve přilepí ke dnu. Výrazné je to zejména u masa, jehož množství bílkovin podněcuje k prudší reakci.
Nenechte se tím rozhodit. Je to opravdu to, co chcete a v čem je nádobí z vícevrstvé nerezové oceli jedinečné a pro co je vyhledávané. Z jiného nádobí tuto reakci pravděpodobně neznáte, protože díky menší schopnosti udržet rovnoměrné nahřátí při vložení chladné suroviny sníží i svou teplotu a nedovolí reakci proběhnout naplno. Opečeného steaku jako z restaurace tak jednoduše nelze dosáhnout.
A jak tedy postupovat při přilepení suroviny? Počkat. Až bude tak akorát dozlatova opečená, pustí se sama.
Při Maillardově reakci vznikají na dně pánve drobné připečeniny. Jsou to zbytky šťáv a surovin přilepené v důsledku restování na dno. Mají tmavě hnědou barvu a mohou ve vás vyvolat obavy, zda se nejedná o připáleninu. Pokud dodržujete výše zmíněné postupy, můžete být v klidu. Jedná se o přípečky, které jsou opět zcela žádoucí a poslouží jako základ pro vynikající omáčku plnou chuti.
Máte za sebou přechod z jiného materiálu nádobí na vícevrstvou nerezovou ocel? Budeme rádi, když nám napíšete své zkušenosti na zakaznici@fabini.cz.
Ochranné síto proti prskání oleje
359 Kč399 Kč
Beznýtová nerezová poklice Ø 16 cm
399 Kč499 Kč
Beznýtová nerezová poklice Ø 24 cm
559 Kč699 Kč
Buková podložka pod hrnec Ø 20 cm
299 Kč349 Kč