Jak na vícevrstvou nerezovou ocel, aby naplno ukázala, co umí

Autor Alžběta Zýková

Jak na vícevrstvou nerezovou ocel, aby naplno ukázala, co umí
Jak na vícevrstvou nerezovou ocel, aby naplno ukázala, co umí

Ať už nádobí z vícevrstvé nerezové oceli vlastníte nebo se teprve chystáte k jeho nákupu, nikdy není na škodu si připomenout, jak s ním pracovat, aby vám sloužilo co nejlépe.

Seznámení s vícevrstvou nerezovou ocelí

Začátek je jednoduchý a vy, kteří už své nádobí doma máte, můžete jistě dosvědčit. Před prvním vařením totiž stačí nádobí umýt a můžete ihned začít uplatňovat své kulinářské ambice.

Vaření s olejem i bez něj

Pro zdravé vaření s minimálním množstvím tuku se obvykle doporučují nepřilnavé pánve. Přitom nádobí z vícevrstvé nerezové oceli je pro zdravé vaření mnohem vhodnější než pánve nepřilnavé, a to hned ze dvou důvodů:

  1. Navzdory mnohým mýtům se při správném použití kvalitní nerezové pánve nepřipalují a lze je dokonce používat obdobně jako ty nepřilnavé. Vše je pouze o zvyku. Připravíte na nich bez potíží třeba vejce nebo palačinky, a to i s malým množstvím tuku. Stačí dodržet postup, který si představíme níže.
  2. Na rozdíl od nepřilnavých pánví, jejichž rozmanité povrchy obsahují látky, které mohou být při jejich uvolnění pro zdraví škodlivé, neobsahuje vícevrstvá nerezová ocel nic, co by mohlo ohrozit vaše zdraví. Jedná se tak o skutečně zdravé vaření. Bez nadsázky a líbivých reklamních frází.

Připravte svou pánev na vaření bez tuku

Na začátek si ujasněme, že pánev či jiné nádobí není potřeba připravovat vždy, ale pouze za předpokladu, že chcete skutečně tuk omezit na minimum. Pak si stačí zapamatovat následující kroky:

  • Nalijte do pánve dvě lžičky oleje a rozetřete ho až do krajů (je to důležité, naše nádobí vede teplo i po stranách, takže pánev potřebuje ochranu po celém povrchu). 
  • Pánev rozpalte asi na tříčtvrteční výkon.
  • Počkejte, než se zahřeje, olej zřídne a začne se z něj lehce kouřit.
  • V tu chvíli stáhněte z plotýnky a přebytečný olej vytřete ubrouskem.

Asi po 2 minutách máte hotovo a můžete ihned začít s vařením. Pánev zůstane takto upravená, dokud ji neumyjete saponátem. Občas se můžete setkat s tím, že někdo své pánve po každém vaření nemyje, ale pouze je vytírá ubrouskem. Je to právě z důvodu, aby ochrannou vrstvu udržel.

Pokud stále necítíte jistotu, podívejte se na naše krátké video.

Kdy je pánev správně rozpálená?

Začínáte smažit, restovat, opekát, zkrátka chcete vložit surovinu na pánev, ale nemáte jistotu, kdy bude rozpálená tak akorát? Je to obvyklý problém, přitom existuje velmi jednoduchý a osvědčený trik, který se odborně nazývá Leidenfrostův efekt, jednodušeji vodní test.

Když předpokládáte, že je pánev rozpálená, kápněte do ní pár kapek vody. Následovat bude jeden ze tří možných scénářů:

  • Kapka se rozteče po pánvi  je stále nedostatečně nahřátá.
  • Kapka se ihned vypaří  nyní už je nahřátá příliš a mohlo by dojít k připálení.
  • Kapka udrží kompaktní tvar a začne ladně putovat po pánvi  toto je vaše chvíle, pánev je perfektně rozehřátá.

Chcete vidět, jak kompaktní kapka vypadá? Podívejte se třeba na Instagram Jany Králikové alias Zásadně zdravě, která test vyzkoušela s naším wokem. 

Přípravu jste zvládli, už se můžete jen zlepšovat

Výše zmíněná pravidla shrnují vše podstatné, co ke spokojenému vaření s vícevrstvou nerezovou ocelí potřebujete. I když popis pár řádků obsáhnul, ve skutečnosti se jedná pouze o minuty, o kterých po určitém osvojení ani nebudete vědět. 

Pár tipů na závěr

Buďte trpěliví, nerezové nádobí se chová jinak než to nepřilnavé

Pokud s nádobím z vícevrstvé nerezové oceli teprve začínáte, buďte trpěliví a věnujte čas postupnému zkoušení. Žádná rada není zcela univerzální. Každá plotýnka se chová trochu jinak a jedině vy můžete přijít na to, která je ta vaše správná teplota nebo kolik času trvá nahřátí. Na zkušenosti s jiným typem nádobí nesázejte, budou pravděpodobně odlišné.

Nádobí nahřívejte postupně na ¾ výkonu

Velmi důležité je prvotní nahřátí, které ovlivní celou další přípravu jídla. Nedávejte ze zvyku vařič na maximum, ale regulujte teplotu postupně. Věnujte pár vteřin vodnímu testu, než budete mít jistotu, že je nádobí dobře rozpálené. Časem vám k tomu bude stačit zkušenost.

Přilepené maso na pánvi? Ano, přesně to chcete

Nerezové nádobí má určité specifické vlastnosti, které mnozí mylně považují za připalování nebo jednoduše za překážku. Přitom se jedná o jeden z benefitů, který je potřeba znát a především ho využívat. 

Jedná se o tzv. Maillardovu reakci, což je chemický proces, který způsobí, že se potravina po vložení do pánve nejprve přilepí ke dnu. Výrazné je to zejména u masa, jehož množství bílkovin podněcuje k prudší reakci. 

Nenechte se tím rozhodit. Je to opravdu to, co chcete a v čem je nádobí z vícevrstvé nerezové oceli jedinečné a pro co je vyhledávané. Z jiného nádobí tuto reakci pravděpodobně neznáte, protože díky menší schopnosti udržet rovnoměrné nahřátí při vložení chladné suroviny sníží i svou teplotu a nedovolí reakci proběhnout naplno. Opečeného steaku jako z restaurace tak jednoduše nelze dosáhnout.

A jak tedy postupovat při přilepení suroviny? Počkat. Až bude tak akorát dozlatova opečená, pustí se sama.

Přípečky nejsou připáleniny

Při Maillardově reakci vznikají na dně pánve drobné připečeniny. Jsou to zbytky šťáv a surovin přilepené v důsledku restování na dno. Mají tmavě hnědou barvu a mohou ve vás vyvolat obavy, zda se nejedná o připáleninu. Pokud dodržujete výše zmíněné postupy, můžete být v klidu. Jedná se o přípečky, které jsou opět zcela žádoucí a poslouží jako základ pro vynikající omáčku plnou chuti.

Máte za sebou přechod z jiného materiálu nádobí na vícevrstvou nerezovou ocel? Budeme rádi, když nám napíšete své zkušenosti na zakaznici@fabini.cz