Vypustili jsme sadu pro zdravé vaření podle autorky Kuchařky pro dceru

Autor Veronika Hendrychová

Vypustili jsme sadu pro zdravé vaření podle autorky Kuchařky pro dceru
Vypustili jsme sadu pro zdravé vaření podle autorky Kuchařky pro dceru

Jana Florentýna Zatloukalová, známá pod přezdívkou Flo, je úspěšnou autorkou kuchařek, odbornicí v otázkách stravování a v neposlední řadě vlivnou blogerkou. Její bestseller i blog Kuchařka pro dceru si získal velkou řadu příznivců. Tentokrát jsme se v rámci naší spolupráce zaměřili na zdravé vaření – a také jsme vypustili novou sadu nádobí. 

Sada nádobí pro zdravé vaření

Vařit zdravě pro každého znamená něco trochu jiného. Zkuste si sami odpovědět na otázku, jaký význam má zdravé vaření pro vás. My jsme se zeptali, jak ho pojímá právě Florentýna:

“Někdo se po jídle nechce cítit těžce, někdo chce vařit s minimem tuku, někdo by rád používal hodně ryb, luštěnin nebo zeleniny. Pro mě osobně je zdravé vaření takové vaření, kdy používám čerstvé, jednoduché suroviny a chci se vyhnout dochucovadlům. K tomu mi pomáhá kvalitní nádobí. Každému, kdo chce chytře, chutně a zdravě vařit, jednoznačně doporučuji kvalitní nerezové nádobí.”

Povídali jsme si třeba i o tom, proč je důležité mít doma jednu kvalitní pánev – a to jak z hlediska zdraví, tak praktičnosti:

”Pokud bych chtěla suroviny opékat, je pro mě důležitá pánev, kterou můžu hodně nahřát a nemusím se bát, že se z ní uvolní nějaké škodlivé látky, které v jídle nemají co dělat. Je pro mě také důležitá rukojeť, díky které pánev udržím na místě, když něco potřebuju rychle promíchat. A samozřejmě tento materiál mi umožní, že můžu pánev vzít, dát ji do trouby a jídlo v ní dopéct.”

Mimo pánve, která se perfektně hodí pro recepty začínající na sporáku a končící zapékáním v troubě, se Flo u nás zalíbilo ještě pár dalších kusů nádobí z vícevrstvé nerezové kolekce Lucca. Pro přípravu zdravých receptů vám podle Flo nemůže doma chybět ani:

Svůj výběr Florentýna vysvětluje jednoduše:

“Při vaření ve vodě je pro mě důležité, abych měla hrnec, který má silné akumulační dno, takže když hodím suroviny do vody, nepřestane vřít. A třeba i napařovací nástavec, který mi umožní vaření v páře. U nádobí Fabini je tepelně vodivá vrstva vyvedena i stěnami hrnce, takže k vzniku další chuti dochází i tam, kde se hladina dotýká stěny. Jídlo je tak o to výraznější. Důležitá je i dobře padnoucí poklice, takže se vše dusí pěkně pomalu a vůně zůstává uvnitř.” 

V závěru, slovy Florentýny, už jen dodáváme, že: “Nerezové nádobí se snadno myje a bez obav ho můžete dávat do myčky. Jeho životnost je takřka nekonečná, při správné péči vám vydrží desítky let.”