Základní typy nádobí

Autor Jan Fabini

Hrnec a kastrol

Univerzální pomocník, který se skvěle hodí při přípravě polévek, dušeného masa, soté a téměř všeho dalšího, co vás jen napadne.

Někteří mezi pojmenováním hrnec a kastrol nedělají rozdíly, jiní vnímají hrnec jako vyšší kastrol.

Nejmenší kastrůlky mají průměry kolem 16 cm a objem zhruba 1,5 litru. Ty největší hrnce a kastroly pak kolem 28 až 32 cm a 10 litrů.

Naše hrnce a kastroly

Pánev

Pánev se skvěle hodí na prudké smažení, zapékání, ale i dušení. Dle tvaru, rukojetí a zpracování dělíme pánve na kulaté, oválné, WOK, palačinkové, paella a hluboké. Různé typy se pak hodí na přípravu různých jídel. 

Kulaté a oválné pánve jsou univerzální, WOK pánve se hodí na rychlé a prudké smažení především směsí, palačinkové pánve na přípravu palačinek a lívanců, paella pánev speciálně na přípravu španělské paelly a hluboká pánev primárně na zapékání a dušení.

Více než u jiných typů nádobí záleží u pánve na volbě jejího materiálu. Hluboké a WOK mívají poklice, ostatní ne. 

Nejmenší pánvičky mají průměr kolem 20 cm, největší domácí zhruba 32 cm.

Naše pánve

Rendlík

Rendlíky mívají stejné tělo jako kastroly, akorát s dlouhou rukojetí. Hodí se proto více na přípravu omáček, pyré a podobných pokrmů. V případě potřeby dokážou kastrol pro přípravu menších porcí nahradit. 

Čas od času se rendlíku říká omáčkovník, nebo máslovník. Omáčkovník bývá rendlík s tělem kónického tvaru a máslovníkem opravdu maličký rendlík.

Nejmenší rendlíky mají průměr a objem kolem 12 cm a 1 litru, velké zhruba 20 cm a 3 litry.

Naše rendlíky

Napařovací vložka

Napařovací vložka slouží pro pohodlné a šetrné vaření v páře, slévání či proplachování. Bývá buď již součástí daného kousku nádobí, nebo univerzální a použitelná na nádobí různého typu a různých průměrů. 

Malé napařovací vložky mají průměr kolem 16 cm, velké pak až 32 cm, jako hrnce.

Naše doplňky k nádobí

Pekáč

Pekáč se hodí na přípravu pečeného masa, zeleniny ale i různých zákusků a pečiva. Nabízí se samotný, nebo s roštem, a obdelníkový, nebo oválný. Pokud je dlouhý a úzký, používá se speciálně na přípravu ryb.

Malé pekáčky mají delší stranu o délce kolem 20 cm, velké kolem 40 cm. Pekáče na ryby jsou mnohdy dlouhé i přes 50 cm.

Poklice

Poklice se umisťuje na nádobí, aby zabránila odvodu tepla. Proces vaření nebo pečení tak zrychluje a zároveň teplo vede rovnoměrněji.

Poklice mají buď průměr přesně padnoucí na příslušný kus nádobí, nebo jsou univerzální a sedí na nádobí různých průměrů.

Naše poklice



Zůstaňme v kontaktu

Tipy o nádobí, vaření a novinky o naší značce odesíláme i e-mailem. Čas od času k nim navíc přidáme i nějakou
speciální akci, kterou jinde nesdílíme.

Abyste zprávy dostávali také, stačí se k odběru zapsáním e-mailu zdarma registrovat: