5 nejčastějších skvrn na nádobí z nerezové oceli

5 nejčastějších skvrn na nádobí z nerezové oceli

 

Přestože je nádobí z nerezové oceli jedním z nejodolnějších a mnohdy vydrží i generaci, tak na něm známky používání většinou neskryjete úplně dokonale. Občasná šmouha či nenápadný škrábanec k němu tedy prostě patří. I to má ale své kouzlo a není vůbec výjimkou, že se mnohým alespoň lehce opotřebované nádobí líbí více. Podobně jako třeba u produktů z pravé kůže.

Naprostá většina těchto šmouh a škrábanců navíc nemá krátkodobě jiný než estetický vliv a nemusíte se bát jejich zdravotní závadnosti nebo třeba vlivu na vaření. Jejich občasným umytím ale minimálně ničemu neuškodíte, a z dlouhodobějšího pohledu si jím pravděpodobně životnost svého nádobí jen prodloužíte.

Že se různé skvrny na nádobí objevují, vůbec nemusí být uzpůsobeno vámi. Můžete o něj pečovat sebelépe a stejně vás sem tam z ničeho nic nějaká překvapí. Perfektním příkladem je třeba hned první typ: 

Vápenná skvrna

Bílý flek, který se objeví z ničeho nic a běžným mytím nejde dolů. To bílé je vápník. Na nádobí se dostane z vody, která obsahuje hydrogenuhličitany, a ty se při zahřívání mění na uhličitan vápenatý. Ten se vysráží ve formě vodního kamene a vytvoří tuto bílou vrstvu.

Není nebezpečná a rozpouští se v kyselém prostředí, což znamená, že k vyčištění pomůže ideálně ocet nebo nějaký speciální přípravek na této bázi.

Vybereme-li ocet, tak ho společně s vodou nalijeme do nádobí (stačí ⅓ hrnku vody a ⅓ hrnku octa, dle situace), na pár minut zahřejeme na sporáku, umyjeme a osušíme. Pokud sáhneme po speciálním přípravku, tak se řídíme návodem.

(nebo pomůže náš přípravek na různé skvrny a leštění nádobí)



Tečky a důlky

Nechali jste v hrnci vyvařit vodu a objevily se na něm různé důlky a tečky? Technicky nejde o skvrnu, ale o erozi na nerezové oceli, ke které dojde kvůli přítomnosti chloridů ve vodě, třeba soli. Voda se v nádobě vypaří a obsažená sůl následně vytváří tyto důlky a tečky.

Důvodem je obsah chromu v nerezové oceli, který na povrchu reaguje s okolním vzduchem a vytváří vrstvu oxidu chromitého. Ten chrání nerezovou ocel před korozí. A přesto, že běžné vaření slané vody (na těstoviny a podobně) nádobí nepoškodí, tak při jejím vypaření právě nerozpuštěná sůl může poškodit tuto vrstvu oxidu chromitého, ve které nechá zmiňované důlky.

Dobrá zpráva je, že nádobí nezmění svoje vlastnosti, a pokud není poškozené příliš, tak jej můžete bez starostí používat dál. Špatná zpráva je, že to logicky nejde úplně dokonale vymýt a že se tím může teoreticky zkrátit jeho životnost. Záleží ale případ od případu. 

Rez

Ano, je to tak. I nerezové nádobí může reznout. Pokud o něj ale pečujete správně, tak se korozi můžete dost dobře vyhnout. To znamená nepoužívat drátěnku a příliš agresivní mycí prostředky, sušit nádobí hned po umytí a nenechávat dlouhodobě v příliš vlhkém prostředí.

Pokud se rez přece jen objeví, doporučuje se smíchat kapku vody s jedlou sodou, vytvořit tak hmotu, která připomíná pastu, tu na zkorodované místo nechat působit a následně se ji kartáčkem, drsnější houbičkou nebo něčím podobným společně s rzí snažit odstranit. Další možností je třeba i použití některého ze speciálních přípravků. 

Duha

Začnete používat nový hrnec, rendlík nebo pánvičku a objeví se na nich skvrna v podobě duhy. Nekvalitní materiál nebo zpracování? Ne. Flek je způsoben zahříváním nádobí, nijak mu neškodí a pravděpodobně se s ním budete při vaření setkávat často.

Jak jsem zmiňovala výše, nerezová ocel obsahuje chrom, který na povrchu reaguje se vzduchem a vytváří vrstvu oxidu chromitého, díky které je ocel odolnější proti korozi. Když se nerezová ocel zahřeje, vrstva je silnější, hustší a mění tak podmínky pro průchod světelných vln. Díky tomu vidíme tuto duhovou skvrnu, která jde většinou od žluté k modré.

Pokud chcete flek umýt, naneste na něj houbičkou ocet, ten nechte chvíli působit a na závěr opláchněte.

(nebo pomůže náš přípravek na různé skvrny a leštění nádobí)

Připálenina

Myslím, že připáleninu netřeba popisovat. Známe ji každý. Dokonce možná více, než bychom nutně potřebovali. K vaření prostě patří, a pokud vás někdy ovládne emoce a budete chvíli přesvědčeni, že připálené nádobí jdete vyhodit, zkuste se přemoci a ještě jednou zvážit, zda by to nebyla škoda.

Bude to sice vyžadovat pár minut času, ale existuje docela tradiční a hlavně funkční postup, který vás připáleniny zbaví. Do postiženého kusu nádobí nalijte vodu (stačí pár cm), nasypte do ní větší množství jedlé sody, dle potřeby vařte a ideálně něčím plastovým či dřevěným se snažte připáleninu postupně odstranit.

(nebo pomůže náš přípravek na připáleniny a jinak silně znečištěné nádobí)

To bychom měli. Pět nejčastějších skvrn, které se objevují na nádobí. Je to trochu chemie a občas vznikne něco ještě úplně jiného, co jsem ani nezmínila. Většinou se ale používají podobné postupy, tedy speciální přípravky, ocet, citron, jedlá soda a podobně.

Pokud jde o běžnou péči o nerezové nádobí, snese toho hodně a není potřeba to přehánět. Nemá-li nepřilnavý povrch, tak s ním můžeme do myčky a používáme běžně dostupné saponáty. Ideálně jej vždy po umytí usušíme a vyvarujeme se různým drátěnkám nebo až příliš agresivním prostředkům.

A jaké postupy máte vy? 

Autor: Alisa Safonova

Košík
Zpátky do obchodu

Zatím se v košíku nic nenachází.

Mohlo by se vám hodit