O nádobí

Základní typy nádobí
Co dělat před prvním použitím nádobí?
Jak nerezové nádobí mýt a udržovat?
Jak vařit v nerezovém nádobí a jak předejít přichytávání potravin?
Může se naše nádobí mýt v myčce na nádobí?
Jaké kuchyňské náčiní můžu při vaření používat?
Jak pečovat o nádobí s nepřilnavým povrchem?
Na jaké typy vařičů je nádobí vhodné?
Obsahuje náš nepřilnavý povrch teflon?
Co dělat při poškrábání nádobí?
Vyboulené dno?



Základní typy nádobí

Hrnec a kastrol

Univerzální pomocník, který se skvěle hodí při přípravě polévek, dušeného masa, soté a téměř všeho dalšího, co vás jen napadne.

Někteří mezi pojmenováním hrnec a kastrol nedělají rozdíly, jiní vnímají hrnec jako vyšší kastrol.

Nejmenší kastrůlky mají průměry kolem 16 cm a objem zhruba 1,5 litru. Ty největší hrnce a kastroly pak kolem 28 až 32 cm a 10 litrů.

Naše hrnce a kastroly

Pánev

Pánev se skvěle hodí na prudké smažení, zapékání, ale i dušení. Dle tvaru, rukojetí a zpracování dělíme pánve na kulaté, oválné, WOK, palačinkové, paella a hluboké. Různé typy se pak hodí na přípravu různých jídel. 

Kulaté a oválné pánve jsou univerzální, WOK pánve se hodí na rychlé a prudké smažení především směsí, palačinkové pánve na přípravu palačinek a lívanců, paella pánev speciálně na přípravu španělské paelly a hluboká pánev primárně na zapékání a dušení.

Více než u jiných typů nádobí záleží u pánve na volbě jejího materiálu. Hluboké a WOK mívají poklice, ostatní ne. 

Nejmenší pánvičky mají průměr kolem 20 cm, největší domácí zhruba 32 cm.

Naše pánve

Rendlík

Rendlíky mívají stejné tělo jako kastroly, akorát s dlouhou rukojetí. Hodí se proto více na přípravu omáček, pyré a podobných pokrmů. V případě potřeby dokážou kastrol pro přípravu menších porcí nahradit. 

Čas od času se rendlíku říká omáčkovník, nebo máslovník. Omáčkovník bývá rendlík s tělem kónického tvaru a máslovníkem opravdu maličký rendlík.

Nejmenší rendlíky mají průměr a objem kolem 12 cm a 1 litru, velké zhruba 20 cm a 3 litry.

Naše rendlíky

Napařovací vložka

Napařovací vložka slouží pro pohodlné a šetrné vaření v páře, slévání či proplachování. Bývá buď již součástí daného kousku nádobí, nebo univerzální a použitelná na nádobí různého typu a různých průměrů. 

Malé napařovací vložky mají průměr kolem 16 cm, velké pak až 32 cm, jako hrnce.

Naše doplňky k nádobí

Pekáč

Pekáč se hodí na přípravu pečeného masa, zeleniny ale i různých zákusků a pečiva. Nabízí se samotný, nebo s roštem, a obdelníkový, nebo oválný. Pokud je dlouhý a úzký, používá se speciálně na přípravu ryb.

Malé pekáčky mají delší stranu o délce kolem 20 cm, velké kolem 40 cm. Pekáče na ryby jsou mnohdy dlouhé i přes 50 cm.

Poklice

Poklice se umisťuje na nádobí, aby zabránila odvodu tepla. Proces vaření nebo pečení tak zrychluje a zároveň teplo vede rovnoměrněji.

Poklice mají buď průměr přesně padnoucí na příslušný kus nádobí, nebo jsou univerzální a sedí na nádobí různých průměrů.

Naše poklice

Co dělat před prvním použitím nádobí?

Před prvním použitím stačí nádobí umýt, opláchnout a osušit. Aby na povrchu nevznikly stopy od vápenatých šupinek, nádobí po umytí osušte ideálně co nejdříve. Pokud skrvny vzniknou, nic se neděje, můžete je odstranit octovou vodou, sodovkou nebo vodou s citronem.

Jak nerezové nádobí mýt a udržovat?

Při běžném zašpinění: Nádobí nevyžaduje nic speciálního, před umytím ho nechte vychladnout a myjte ručně, nebo v myčce. Jakékoliv běžné saponáty a tablety do myčky mu neuškodí.

Při ručním mytí nedoporučujeme používat drátěnku.

Pokud myčka nebo běžné ruční omytí nestačí: Nechte nádobí odmočit na delší dobu. Teplá voda a saponát bude stačit.

Pokud nestačí odmočení: Nasypte na znečištěnou nebo připečenou část jedlou sodu, zalijte vodou a vyvařte. Pokud nemáte jedlou sodu, můžete použít také ocet nebo citron. (doporučujeme při tom zapnout v kuchyni digestoř)

Ukázka: YouTube video

Pokud nádobí ztrácí na lesku: Stačí jej umýt vodou s octem, jedlou sodou, citronem nebo přípravkem na nerez.

Pokud na nádobí vzniknou vápenaté nebo jiné šupinky: Stačí jej umýt vodou s octem, jedlou sodou, citronem, přípravkem na nerez nebo sodovkou. Aby šupinky nevznikaly, doporučujeme nádobí utírat hned po omytí.

Nádobí s nepřilnavým povrchem: Doporučujeme mýt ručně a nedávat do myčky. Při pravidelném mytí v myčce zkrátíme životnost povrchu.

Nerezové nádobí může časem lehce měnit barvy. To nemá jakýkoliv vliv na jeho vlastnosti.

U pánví se můžete setkat s lehkým vyboulením dna, ke kterému dochází z důvodu pnutí materiálů při zahřívání. Na funkci nádobí však toto vyboulení nemá vliv a pokud mu chcete předejít, snažte se vyvarovat šokování nádobí rychlými změnami teplot.

Jak vařit v nerezovém nádobí a jak předejít přichytávání potravin?

V nádobí nedoporučujeme uchovávat potraviny, mohly by získat ''kovovou pachuť''.

Při posunu na sklokeramické desce doporučujeme nádobí při přemisťování zvedat, nikoliv posouvat, aby se deska nepoškodila.

Nádobí nedoporučujeme dlouhodobě zahřívat bez obsahu nebo na větším sporáku, než je dno nádobí , mohlo by se takto časem zkroutit nebo jinak poškodit. Zkuste se také vyvarovat zbytečně vysokým teplotám.

Dbejte na předehřátí, než do něj začnete cokoliv vlévat nebo pokládat (platí pro smažení, pečení a podobně). Abyste dostatečné předehřátí poznali, můžete si pomoct nakapáním malého množství vody. Pokud vznikne jen jedna kapka, která se bude po povrchu pohybovat, je správný moment začít. Ukázka (1:19): YouTube video

Pozor ale i na přílišné nahřátí, to poznáte tak, že se voda rychle vypaří. Tehdy musíte pánev nechat zase chvíli odstát a ochladit.

Dejte potravinám časa nesnažte se s nimi manipulovat předčasně, dokud se sami od sebe od povrchu nádobí neodlepí. Speciálně pak steaky a obecně maso. Nemusíte se ničeho obávat, vždycky se pustí v tu správnou chvíli.

Solte vodu až ve chvíli, kdy se vaří, předejdete tak vzniku solných šupinek. Pokud vzniknou, lze je umýt vodou s octem, jedlou sodou, citronem, přípravkem na nerez nebo sodovkou.

U pánví se můžete setkat s lehkým vyboulením dna, ke kterému dochází z důvodu pnutí materiálů při zahřívání. Na funkci nádobí však toto vyboulení nemá vliv a pokud mu chcete předejít, snažte se vyvarovat šokování nádobí rychlými změnami teplot.

Může se naše nádobí mýt v myčce na nádobí?

Pokud nemá nepřilnavý povrch, tak bez sebemenších problémů může. Pokud nepřilnavý povrch má, mytí v myčce nedoporučujeme.

Jaké kuchyňské náčiní můžu při vaření používat?

Pokud nádobí nemá nepřilnavý povrch, tak jakékoliv, pokud nepřilnavý povrch má, tak doporučujeme silikonové, umělohmotné nebo třeba dřevěné.

Jak pečovat o nádobí s nepřilnavým povrchem?

Nádobí s nepřilnavým povrchem doporučujeme mýt ručně a bez agresivních saponátů. Nedoporučujeme jej dávat do myčky.

Na jaké typy vařičů je nádobí vhodné?

Nádobí můžete používat na všech typech vařičů, včetně indukce.

Přestože jsou ucha a rukojeti izolované, při delším vaření a zahřívání na vysokou teplotu ucha i rukojeti pálit můžou, obzvlášť pak v blízkosti spojů.

Při vaření proto doporučujeme dbát zvýšené opatrnosti, eventuálně používat chňapku nebo utěrku.

Speciálně si dávejte pozor při vytahování nádobí z trouby, to je rozpálené celé.

Obsahuje náš nepřilnavý povrch teflon?

Neobsahuje, jedná se o keramický nepřilnavý povrch bez obsahu PTFE a PFOA.

Co dělat při poškrábání nádobí?

Pokud se nejedná o nádobí s nepřilnavým povrchem, tak poškrábání nemá na funkci jakýkoliv vliv. Pokud jde o některý z našich kousků s nepřilnavým povrchem, tak se může snížit jeho účinnost.

Vyboulené dno?

U pánví se můžete setkat s lehkým vyboulením dna, ke kterému dochází z důvodu pnutí materiálů při zahřívání. Na funkci nádobí však toto vyboulení nemá vliv a pokud mu chcete předejít, snažte se vyvarovat šokování nádobí rychlými změnami teplot.