Evoluce nádobí

Evoluce nádobí

Autor Jan Fabini

Evoluce nádobí

Mě zaráží jedna věc, a to, jak drží pánev v utěrkách. To se opravdu zahřeje celá pánev a vše ostatní, že se musí vždy brát ucha a pokličky utěrkou? Jestli ano, tak to je potom vaření jak za krále Klacka,objevil se v týdnu komentář u jednoho z našich příspěvků na Facebooku.

Omluvil jsem se, že jsme fotku vyfotili nešťastně, zrovna když jsem vytahoval pánev z trouby. Sdělil jsem, že při běžném používání utěrku nepotřebujeme, a přiznal se, že jak se vařilo za krále Klacka, netuším, a proto bohužel nedokážu tvrzení ani potvrdit, ani vyvrátit.

Nedalo mně to. Teď, když mám značku nádobí, bych tohle zkrátka vědět měl, a proto jsem se rozhodl, že standardně využiju pátečního článku, abych své obzory rozšířil a abych příště odpovědět mohl.

Teda jestli ještě nějaké příště bude. Ta utěrka vyděsila lidí více a fotku jsme opravdu mohli vytvořit bez ní. Ale i to jsou zkušenosti, které teprve postupně nabývám.

Jak to všechno začalo?

Ohněm. Nezbytností pro pořádnou tepelnou přípravu byl oheň. Jen s ním si naši předkové mohli uvařit, nebo spíš upéct ulovenou kořist. Ať už to bylo syrové maso nebo cokoliv jiného, napíchli jej pravděpodobně na kus dřeva nebo položili na horký kámen a opražili. A co víc? Oheň poskytl teplo, světlo a ochranu.

Tohle prý není lehké datovat, ale s největší pravděpodobností se tak dělo minimálně 300 000 – 400 000 let zpátky. Důvodem pro tepelnou úpravu pak nebyla pouze lepší chuť, ale také delší trvanlivost, snazší konzumace, lepší stravitelnost a podobně.

Lovci a sběrači používali k úpravě potravin náčiní, a sice různé tvary a typy kamenů na krájení, drcení a řezání. Mnohem později než maso a jiné suroviny začali pak vařit vodu v březové kůře nebo koženém pytlíku a ještě o trochu později za pomoci (opět) kamenů, kdy je rozpálené vhazovali do studené vody, která rychle přešla do varu a vyčistila se tak od bakterií. Nějak takto:

 

Objev byl klíčový. Nejen, že lidé byli schopni vařit i zeleninu nebo maso, měli také k dispozici převařenou vodu, kterou mohli pít.

Aby mohli vodu skladovat a aby bylo vaření pohodlnější, začali si vyrábět první nádoby. Z kamene, ale i různých skořápek, krunýřů a podobně. Byli schopni jídlo nejen vařit, ale také blanšírovat nebo třeba jen táhnout“.

Keramika byla prvním krokem evoluce

Není úplně jasné, kde a kdy se keramika začala používat pro přípravu jídla, nicméně se předpokládá, že první užitková keramika vznikala v Asii před 20 000 – 30 000 lety. První keramický hrnec byl nalezen konkrétně v Číně, a sice z doby zhruba před 15 000 lety. Z tohoto času pak bylo dochováno ještě několik dalších kusů keramického nádobí. 

1. keramický hrnec, zdroj


Japonské keramické nádoby, zhruba 15 000 let př. n. l., zdroj


Lidé se učili lépe pracovat s ohněm a začaly vznikat první pece. Před 5 000  10 000 lety se začal používat hrnčířský kruh a hezké keramické nádobí se stalo standardem. Keramika se v kuchyních používá dodnes. Kvůli špatné tepelné vodivosti a dalším neduhům se však zůstalo u pekáčů, forem a ostatních nádob na pečení v troubě.

Dnes luxusní měď

Další evoluci nádobí způsobil kov, a sice konkrétně měď, která se začala používat jako první. Neví se přesně, kdy to bylo v rámci výroby nádobí, ale odhaduje se doba maximálně nižších jednotek tisíc let před naším letopočtem. Starověcí Řekové, Římani, ale i Egypťané už měď zpracovávali. Šlo to lépe než železo, a navíc speciálně na vaření měla měď perfektní vlastnosti. 


Egyptské měděné nádoby

Měď se v kuchyni využívá dodnes, přičemž se stala luxusním, skoro až nedostupným materiálem. Měděné nádobí vyrábějí tradiční francouzské a italské značky jako je například Mauviel, De Buyer nebo Ruffoni. Její zmiňované perfektní vlastnosti na vaření představuje především bezkonkurenční tepelná vodivost.

Litina

Novějším materiálem je litina, která se sice v Číně začala vyrábět asi v 5. století před naším letopočtem, nicméně například v Evropě to bylo až o necelých 1500 let později. Stále se jednalo primárně o kotle, konvice, mísy, holandské trouby“ a podobně, každopádně už od mědi mohlo nádobí na otevřený oheň a samotné vaření a pečení bylo mnohem zajímavější.


Litinový kotlík, ilustrační obrázek

Krok po kroku

Z těchto základních materiálů jako je litina, kov, měď, keramika, porcelán a podobně se postupně, po dobu těch jednoho až dvou tisíc let, tvarovaly a vyráběly nové tvary a typy nádob, přičemž se zdokonalovaly i samotné pece a recepty. Obecně by se dalo říct, že nádobí bylo větší a mělo především delší rukojeti a větší úchyty.

Průmyslová revoluce

Jako pro téměř všechno ostatní, tak i pro vaření a kuchyňské vybavení byla dalším obrovským milníkem průmyslová revoluce, která se odehrála z dlouhodobějšího pohledu relativně nedávno: v 18. a 19. století. V roce 1826 vznikla první plynová trouba a v roce 1892 první elektrický sporák


Jeden z prvních elektrických sporáků, ilustrační obrázek


Nové materiály“ přišly do kuchyně ve 20. století. Jednalo se o nerezovou ocel, která je dnes jednoznačně nejpoužívanější, a třeba ještě hliník s teflonem.

O vynálezu nerezové oceli jsem psal článek Vše, co potřebujete vědět o nádobí z nerezové oceli a o hliníku s teflonem Vše, co potřebujete vědět o nepřilnavém nádobí.

Nádoby se postupně začaly zmenšovat, aby se s nimi lépe manipulovalo a dostaly se víceméně do podoby, kterou známe dnes. 

Jak to bylo s tím králem Klackem?

Nejenže jsem měl mezery v historii nádobí. Já ani nevěděl, jaký časový údaj doba krále Klacka označuje. Poctivě jsem si proto dohledal, že šlo s největší pravděpodobností o krále Kladska (polsky Kłodzko), tedy území někde mezi Broumovem, Náchodem, Králíky a Javorníkem. A takových králů bylo více a lze si proto odvodit jen přibližný časový horizont, a sice přibližně 15. či 16. století.

Vzhledem k tomu, jak nádobí v těchto dobách vypadalo, tipuju, že pokud by naše nádobí bylo jako za králů Kladska, tak by bylo z mědi, litiny nebo nějakého kovu, a mělo spíš kotlíkový tvar nebo mělo zhruba půlmetrové rukojeti. 

Jsem moc rád a oddechl jsem si, že jsme se od těchto dob přecejen posunuli, a můžu vám slíbit, že se i do budoucna budu snažit o neustálé zkvalitňování našich produktů. Doufám, že jsem v článku neuvedl jakékoliv mylné informace. Přestože jsem rešerši věnoval docela dost času, tak bych jej bral s rezervou. 🙂



Zůstaňme v kontaktu

Tipy o nádobí, vaření a novinky o naší značce odesíláme i e-mailem. Čas od času k nim navíc přidáme i nějakou
speciální akci, kterou jinde nesdílíme.

Abyste zprávy dostávali také, stačí se k odběru zapsáním e-mailu zdarma registrovat:

Komentáře


  • Dobrý den.

    Děkuji za pěkný článek s přehledem historie nádobí.
    Beru ho jako příjemný bonus, protože obhajovat se v žádném případě nemusíte. Když se člověk na tu fotku opravdu podívá tak je KRÁSNĚ vidět….. levá ruka s utěrkou drží rošt a pravá bez utěrky! pánev. :-)

    Přeji hezký den a neutuchající elán do dalších počinů.
    M.L.

    Lacinová Markéta dne

Napsat komentář

Musí být před zveřejněním schválen.