Glosář O nádobí

Glosář O nádobí

Už delší dobu přemýšlím nad tím, že bych na našem e-shopu vytvořil jakýsi glosář, který bych plnil informacemi o nádobí.

Jak a jaké nádobí se vyrábí, jak o nádobí pečovat, dle čeho se řídit při jeho výběru, jak ho používat a podobně. Zkrátka to, co píšu v pravidelných pátečních článcích, ale bez jakékoliv omáčky, lépe navazující a nepomíchané s příspěvky o tom, na čem zrovna pracujeme.

Z těch desítek článků, které jsem už napsal, mám docela slušný základ informací. Pustil jsem se tedy do tvorby struktury tohoto glosáře, a při příležitosti jsem začal přicházet na mnoho dalších témat, o kterých jsem doposud nepsal.

Některé z nich byly pokročilejší, a jiné naopak tak základní, až jsem se divil, že už na našem blogu dávno nejsou. Speciálně pak jedno, kterým bude nejspíš glosář O nádobí (takto glosář pravděpodobně pojmenuji) i začínat, a sice:

Základní typy nádobí

Hrnec a kastrol

Univerzální pomocník, který se skvěle hodí při přípravě polévek, dušeného masa, soté neboli minutek a téměř všeho dalšího, co vás jen napadne.

Někteří mezi pojmenováním hrnec a kastrol nedělají rozdíly, jiní vnímají hrnec jako vyšší kastrol.

Nejmenší kastrůlky mají průměry kolem 16 cm a objem zhruba 1,5 litru. Ty největší hrnce a kastroly pak kolem 28 až 32 cm a 10 litrů.

vlevo náš kastrol Fabini, vpravo hrnec Mauviel

Pánev

Pánev se skvěle hodí na prudké smažení, zapékání, ale i dušení. Dle tvaru, rukojetí a zpracování dělíme pánve na kulaté, oválné, WOK, palačinkové, paella a hluboké. Různé typy se pak hodí na přípravu různých jídel. 

Kulaté a oválné pánve jsou univerzální, WOK pánve se hodí na rychlé a prudké smažení především směsí, palačinkové pánve na přípravu palačinek a lívanců, paella pánev speciálně na přípravu španělské paelly a hluboká pánev primárně na zapékání a dušení.

Více než u jiných typů nádobí záleží u pánve na volbě jejího materiálu. Hluboké a WOK mívají poklice, ostatní ne. 

Nejmenší pánvičky mají průměr kolem 20 cm, největší domácí zhruba 32 cm.

zleva výše: kulatá pánev, WOK pánev, hluboká pánev; zleva níže: paella pánev, oválná pánev, palačinková pánev

Rendlík

Rendlíky mívají stejné tělo jako kastroly, akorát s dlouhou rukojetí. Hodí se proto více na přípravu omáček, pyré a podobných pokrmů. V případě potřeby dokážou kastrol pro přípravu menších porcí nahradit. 

Čas od času se rendlíku říká omáčkovník, nebo máslovník. Omáčkovník bývá rendlík s tělem kónického tvaru a máslovníkem opravdu maličký rendlík.

Nejmenší rendlíky mají průměr a objem kolem 12 cm a 1 litru, velké zhruba 20 cm a 3 litry.

vlevo náš rendlík Fabini, vpravo kónický rendlík De Buyer 

Napařovací vložka

Napařovací vložka slouží pro pohodlné a šetrné vaření v páře, slévání či proplachování. Bývá buď již součástí daného kousku nádobí, nebo univerzální a použitelná na nádobí různého typu a různých průměrů. 

Malé napařovací vložky mají průměr kolem 16 cm, velké pak až 32 cm, jako hrnce.

napařovací vložka Fabini

Pekáč

Pekáč se hodí na přípravu pečeného masa, zeleniny ale i různých zákusků a pečiva. Nabízí se samotný, nebo s roštem, a obdelníkový, nebo oválný. Pokud je dlouhý a úzký, používá se speciálně na přípravu ryb.

Malé pekáčky mají delší stranu o délce kolem 20 cm, velké kolem 40 cm. Pekáče na ryby jsou mnohdy dlouhé i přes 50 cm.

vlevo pekáč na ryby, vpravo obdelníkový pekáč, oba Mauviel

Poklice

Poklice se umisťuje na nádobí, aby zabránila odvodu tepla. Proces vaření nebo pečení tak zrychluje a zároveň teplo vede rovnoměrněji.

Poklice mají buď průměr přesně padnoucí na příslušný kus nádobí, nebo jsou univerzální a sedí na nádobí různých průměrů.

vlevo poklice Fabini, vpravo univerzální poklice Mauviel

 

Toto jsou ty nejzákladnější typy nádobí, na které narazíme ve většině domácích kuchyních. Bez popisu materiálů a dalších vlastností. Pokud budete mít pocit, že bych měl seznam doplnit či upravit, tak mně neváhejte dát vědět. Budu moc rád. 

Stejně tak mně můžete napsat, co by dle vás měl glosář O nádobí obsahovat, nebo co byste se v něm rádi dozvěděli. Na našem e-shopu by se mohl objevit už tento víkend, přičemž na něm budu pracovat průběžně a dlouhodobě.

V závěru si dovolím ještě dvě odlišné informace, a sice: 

  1. Na doporučení Jany Florentýny Zatloukalové jsem tomuto blogu dal jméno. Nově se jmenuje Pod pokličkou.

  2. Naše opatření kvůli situaci v posledních dnech jakkoliv neovlivnily vyřizování objednávek našeho nádobí ani zákaznický servis. Nádobí stále odesíláme do 24 hodin a kdyby cokoliv, tak jsme vám kdykoliv k dispozici.

Děkuji Vám moc a speciálně v těchto dnech vám přeji jen to nejlepší!

Autor: Jan Fabini

Košík
Zpátky do obchodu

Zatím se v košíku nic nenachází.

Mohlo by se vám hodit