Smaltovaná pánev z litiny - návod k použití

Autor Alžběta Zýková

Smaltovaná pánev z litiny - návod k použití
Smaltovaná pánev z litiny - návod k použití

Vaše nová litinová pánev se smaltovaným povrchem je mimořádný kus nádobí. Při správném použití a péči vás bude celý život těšit vynikajícími steaky, dušenými a pečenými pokrmy.  

Co znamená, že je litinové nádobí smaltované?

Litinová pánev

Vaření

Před začátkem

  • Před prvním vařením nádobí umyjte, opláchněte a osušte.
  • Není nutná žádná další speciální příprava.
  • Nádobí má pomalejší rozvod tepla. Věnujte mu čas na rozpálení nebo ho rozpalte v troubě. Odmění se dlouhotrvajícím rovnoměrným sálavým teplem

Při přípravě jídla

  • Při vaření lze používat všechny typy nástrojů. Doporučujeme plastové či dřevěné.
  • Může na všechny typy vařičů i do trouby. Nepoužívejte v mikrovlnné troubě.
  • Rukojeti a ucha nádobí jsou stejně jako celá pánev ze železa a jako taková pálí. Mějte vždy při ruce utěrku nebo chňapku. 
  • Litinové nádobí je těžké. Manipulujte s ním proto s potřebnou opatrností.

Připalování nehrozí

  • Nebojte se přichytávání jídla. Smaltované nádobí je díky hladkému povrchu částečně nepřilnavé. Stačí použít malé množství tuku.
  • Pokud připravujete jídla, která se ráda připalují (např. vejce) nebo chcete vařit bez tuku, můžete pánev pro dosažení větší nepřilnavosti před použitím vypálit.
Jak na to?
    1. Do pánve dejte menší množství oleje a rozetřete ho i do stran.
    2. Pánev vložte do trouby na vysokou teplotu a nechte asi 5 minut vypékat. Případně můžete pánev rozpálit na varné desce a počkat také asi 5 minut, než se z ní začne kouřit. 
    3. Po vychladnutí z pánve otřete ubrouskem přebytečný olej a můžete začít vařit i bez použití tuku.

    Nepleťte si Maillardovu reakci s připalováním. Tato reakce je žádoucí a postará se o jedinečnou chuť jídla

    Steak na litinové pánvi

    Pečení v troubě

    Může litina do trouby?

    Litina je na pečení přímo stvořená. Díky schopnosti udržet dlouhodobě stálou teplotu dokáže vyvážit případné nedostatky trouby a zajistit zcela rovnoměrné pečení.

    V litinové pánvi upečete vše, na co si vzpomenete - zapečená jídla, maso, zeleninu, chléb i koláč.

    Pro začátek vyzkoušejte jednoduchou, rychlou a hlavně chutnou focacciu.

    Focaccia z litinové pánve

    Na co nezapomínat při pečení?

    • Myslete na to, že je pánev těžká a také značně rozpálená.
    • Díky schopnosti kumulace tepla vydrží rukojeť horká ještě dlouho po vyndání z trouby. Než vychladne, položte přes ni utěrku jako upozornění.

    Mytí a údržba

    • Smaltované nádobí z litiny lze mýt v myčce.
    • Vyvarujte se rychlým teplotním změnám, například poléváním vařícího nádobí studenou vodou. Mohlo by dojít k vyboulení dna (při extrémním šoku i k prasknutí).
    • Nádobí myjte, až když je dostatečně chladné, ale zároveň nenechávejte nečistoty zaschnout.
    • K mytí nejsou potřeba žádné speciální postupy ani prostředky. Můžete používat libovolné saponáty
    • Pokud dojte k připálení nádobí, nechte ho odmočit a na sundání připáleniny použijte hadřík či kartáč. 
    • Větší připáleniny lze dobře odstranit pomocí jedlé sody. Smíchejte ji s trochou vody a nechte na povrchu pánve chvíli působit. Poté omyjte.
    • Nežádoucí pachy i připáleniny spolehlivě odstraní také hrubá sůl, kterou stačí nasypat do pánve a houbičkou umýt.
    • Nepoužívejte kovové drátěnky, mohly by povrch poškrábat.

    Když si tyto jednoduché rutinní postupy osvojíte, bude litinová pánev dlouhá léta vaším oblíbeným kusem nádobí. 

    Až ji vyzkoušíte, budeme rádi za vaši zpětnou vazbu .